Izvor: eKapija | Utorak, 23.06.2020.| 15:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izmešta se deo tramvajske pruge na Novom Beogradu

(Foto: Beograd.rs/ Urbanistički projekat/ Centar za planiranje urbanog razvoja-CEP)
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za rekonstrukciju tramvajske pruge od ulice Vladimira Popovića do ulice Milentija Popovića na Novom Beogradu.

Kako se u projektu navodi, postojeća dvokolosečna tramvajska pruga se nalazi u posebnoj tramvajskoj baštici, samo što se trasa novoprojektovane pruge delimično pomera.

Novoprojektovana tramvajska pruga od budućeg kružnog toka na raskrsnici ulica Vladimira Popovića - Zemunski put do uklapanja u postojeću prugu u Ulici Milentija Popovića projektovana je u skladu sa Planom generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave - grad Beograd i Prostornim planom područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda - područje priobalja reke Save za projekat Beograd na vodi.

Dužina pruge iznosi oko 360 m. Pruga je dvokolosečna u posebnoj tramvajskoj baštici koja je oivičena belim betonskim ivičnjakom. Širina tramvajske baštice iznosi 7,30 m. Glavna osovina pruge definisana je u državnom koordinatnom sistemu, a spisak koordinata osovinskih tačaka dat je u projektu. Na trasi pruge postoje tri kružne krivine radijusa 480, 143,83 i 35 m. Rastojanje između koloseka iznosi 3,80 m.

Površina u okviru granice urbanističkog projekta iznosi 5.234,35 m2.

Nosilac izrade predmetnog Urbanističkog projekta je preduzeće Centar za planiranje urbanog razvoja-CEP, a javna prezentacija trajaće od 1. do 8. jula 2020. godine u zgradi Gradske uprave grada Beograda.

Podsetimo, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda produžila je u aprilu rok za podnošenje ponuda za izradu tehničke dokumentacije za ovaj projekat, a u maju je nakon sprovedene tenderske procedure, ovaj posao poveren Saobraćajnom institutu CIP. Vrednost ugovora je 7,2 miliona dinara.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.