NavMenu

Toplana u Boru okreće se obnovljivim izvorima energije - Kroz saradnju sa EBRD planirano i da zgrade u gradu budu energetski efikasnije

Izvor: eKapija Utorak, 23.06.2020. 13:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)Ilustracija
Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić sastao se sa predstavnicima delegacije Evropske banke za obnovu i razvoj koju je predvodila Žužana Hargitai, regionalna direktorka za Zapadni Balkan sa sedištem u Srbiji.

Tema sastanka bila je energetska efikasnost kroz obnovljive izvore energije, ali i smanjenje aerozagađenja. Predstavnici EBRD u razgovoru sa prvim čovekom Bora i njegovim sagovornicima razgovarali su o zameni energenata obnovljivim izvorom energije u tamošnjoj toplani, ali i rekonstrukciji sistema centralnog grejanja.

- U narednih mesec ili dva, Grad će imati priliku da se opredeli za određeni izvor energije koji želi da koristi. Mi smo spremni da pomažemo u daljim studijama, da definišemo projekat, kao i da finansiramo isti uz dodatne povoljnosti za Grad. Treba videti šta je isplativo i to treba definisati u fazama, kako bi bilo najbolje - rekla je Hargitai.

Na sastanku je rečeno da je u toku izrada nekoliko studija kako bi se utvrdila isplativost i opravdanost projekta, a Evropska banka za obnovu i razvoj i Vlada Republike Srbije sa projektom izgradnje novih kotlarnica i ostali zainteresovani partneri uvideli su u gradu Boru direktnog i odgovornog partnera za rešavanje ovog pitanja.

- Pred nama je veliki zadatak kompletne rekonstrukcije toplane, jer naši građani moraju imati kvalitetnije, stabilnije i jeftinije grejanje, a Evropska banka za obnovu i razvoj i Vlada Republike Srbije, sa projektom izgradnje novih kotlarnica, uvidele su u Boru direktnog i odgovornog partnera za rešavanje pitanja energetske efikasnosti na teritoriji našeg grada. Kroz direktno finansiranje i pomoć EBRD, sve zgrade na teritoriji grada učinićemo energetski efikasnijim, čime će sugrađani dobiti komfor, dobićemo manju potrošnju neophodne energije, samim tim i nižu cenu grejanja, ali i nove fasade - istakao je Milikić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Šapić: Krenulo raščišćavanje terena za gradnju podvožnjaka na Novom Beogradu, početak radova možda već u toku zime

Gradske službe su već počele da raskrčuju i čiste teren za gradnju podvožnjaka na Novom Beogradu, kojim će biti saobraćajno spojeni bulevari Umetnosti, Heroja sa Košara i Crvene armije, a sam početak izgradnje zavisiće od vremenskih uslova, najavljuje predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić i dodaje da, ukoliko vreme dozvoli, to će biti u toku zime. Podsetimo, posle jednog raskidanja ugovora i više odlaganja, ovaj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.