NavMenu

Tamjanika, najromantičnije belo vino - Koje da odaberete?

Izvor: Vino.rs Utorak, 23.06.2020. 11:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Constantine Pankin/shutterstock.com)Ilustracija
Tamjanika je za mnoge u Srbiji najromantičnije belo vino. Kristalno prozirna, nežnih, zavodljivih aroma, osvežavajućih kiselina i čarobnog ukusa, ova sorta je u neku ruku postala srpski trademark, možda čak i najomiljenije belo vino u Srbiji danas!

Portal Vino.rs izdvojio je nekoliko etiketa koje će pokazati zašto je tamjanika postala toliko popularna, pogotovo leti kada se oslobode sve životne radosti.

Pre svega pominju jednog od kandidata za najbolje belo vino Srbije 2019. godine Tri Morave Rezerva belo 2016 vinarije Temet, vino do kog je sada izuzetno teško doći, ali ako uspete negde da ga kupite imaćete zadovoljstvo da probate čistu tamjaniku modernog stila maceriranu osam meseci sa svim pozitivnim predznacima tradicije.

U sam vrh sortnosti i elegancije spada i stopostotna tamjanika iz župskog sela Starci, zlatnožuti barikirani sur lie Radovan 100% Tamjanika vinarije Čokot, ali su prednost dali lepršavijem vinu iste vinarije Experiment Tamjanika 2018.

Tamjanika je pravi bum doživela pre dve-tri godine u Levču, i to premijerno 2017. u vinariji Lastar. Sasvim neočekivano sorta je, što bi Francuzi rekli, postala la Star ili zvezda mlade vinarije čija je Tamjanika 2019 savršen "protivotrov" paklenim vrućinama koje slede.

Isto važi i za Tamjanika Doja 2019, koja je već sada, sudeći po potražnji, ovogodišnji letnji hit.

Uslovno govoreći novi talas atipičnih tamjanika naredni vrhunac dostiže u šumadijskoj vinariji Zmajevac u selu Lipovac. Tamjanika Zmajevac 2018 opijajući je spoj muskatnih i limunastih aroma, dok se poprilično bogatstvo tela i senzacija na nepcu uz efektnu završnicu zrelog vina dugo pamti.

Ako se osvrnemo skroz na istok, iz rajačkog okruženja stiže Raj Bela Tamjanika 2018, vrlo prijatno vino ali potpuno drugačije od tamjanika koje se proizvode u Župi.

Maurer Tamjanika MUSCAT 2017 naginje oranž stilu vina sa naznakama žutog grejpfruta, smokve, meda i citrusa.

Vinarija Tošići izazvala je pre nekoliko godina nevericu među ljubiteljima vina, tamjanike posebno, dugomaceriranim i kompleksnim ali dobro balansiranim oranžastim vinom Zlatousta 2017. I dok je ovo nesvakidašnje ali neosporno dobro složeno vino privuklo pažnju znalaca, Nesanica 2018 Tošići je jednostavno dobar izbor.

A kad je župska tradicija tamjanike u pitanju, vinarija Spasić bespogovorno drži lekciju kako ova sorta može evoluirati na jako dobar način. Lekcija tamnjanika 2017 Spasić upravo je esencija onoga što se može naći i osetiti u baznom vinu Tamnjanika 2019.

Vrlo je osvežavajuća i pitka Tamnjanika Ćosić 2019 iz Vitkova, dok premijeru upravo doživljava nova vinarija Fragaria čija je Tamjanika 2019 lagana i živih kiselina istovremeno cvetna na nosu, medna, te malo citrusna, da bi se potom bela breskva intenzivno javila u završnici.

Takođe, ko želi da ozbiljno oseti muskatne arome na nosu i bogato zrelo zrno tamjanike, inače odlične za jelo, neka potraži etiketu Tamjanika 2019 manje poznatog Podruma vina Rašković. Tamjanika 2018 Budimir žućkaste je boje, sortna i blago gorkasta zbog jake mineralnosti što tokom leta može posebno da prija.

Vinarija Milomira Milosavljevića u selu Bučje ima Tamjaniku 2018, koja ima 12% alkohola i više nego uspešno parira poznatim internacionalnim belim sortama.

Iz vinarije Aleksić dolazi jedna od najprodavanijih etiketa Žuti Cvet.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.