NavMenu

Domaćinstvu Gvozdenović sa 86 aktivnih lastavičjih gnezda nagrada Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Izvor: Agroklub Utorak, 23.06.2020. 10:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: igorstevanovic/shutterstock.com)Ilustracija
Domaćinstvo Radovana Gvozdenovića iz okoline Kraljeva sa 86 aktivnih gnezda seoskih lasta pobednik je ovogodišnjeg takmičenja "Domaćinstvo koje su laste izabrale", objavilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Porodica Gvozdenović osvaja priznanje i tonu kukuruza kao nagradu za ljubav i brigu o seoskim lastama.

Pobedničko domaćinstvo Gvozdenović nalazi se na 2,5 kilometra od Kraljeva, u kome trenutno štalu dele tri krave i 86 parova seoskih lasta. Da priznanje i nagrada ide u prave ruke svedoči priča o spasavanju gnezda, koje je prošle godine otpalo sa tavanice štale.

Prema svedočenju Gvozdenovića prilikom čišćenja štale na podu su zatekli otpalo gnezdo sa sve mladuncima. Bili su svesni da moraju nekako da im pomognu. Gnezdo su stavili u jednu posudu koju su zatim postavili na stub u štali. Roditelji su nastavili da brinu o mladuncima koji su uspešno izleteli iz improvizovanog gnezda.

Preko 4.600 gnezda seoskih lasti

Ove godine je u takmičenju učestvovalo je 452 domaćinstva iz svih krajeva Srbije. Zbirno u svim domaćinstvima koja su učestvovala ima 4.605 aktivnih gnezda koja nastanjuje više od 27.000 seoskih lasta. Procenjuje se da ovaj broj seoskih lasta samo u jednom satu može da pojede više od 1.600.000 muva, komaraca i drugih letećih insekata.

Seoske laste su jedan od simbola sela, a da bi taj status i zadržale Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru programa "Proleće uživo" organizuje takmičenje "Domaćinstvo koje su laste izabrale" sa ciljem podrške malim poljoprivrednim domaćinstvima koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način.

Opstanak seoskih lasta zavisi od štala vrednih domaćina u kojima one svijaju gnezda i pronalaze insekte kojima se hrane.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.