NavMenu

Postrojenje za odsumporavanje u TENT A biće u funkciji 2023. - Do kraja godine najavljena i gradnja termoelektrane Kolubara B

Izvor: eKapija Utorak, 23.06.2020. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/VSBojan)
Najveći ekološki projekat u Srbiji na izgradnji sistema za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu omogućiće da se emisije sumpor-dioksida smanje 10 puta, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije prilikom obilaska gradilišta tog postrojenja.

- Ovim projektom ne samo što garantujemo čist vazduh za Obrenovac, Obrenovčane i okolinu već ovaj projekat garantuje produžetak rada najveće EPS-ove termoelektrane TENT A. Za sistem odsumporavanja u TENT A ugovor je potpisan 2017. godine, radovi sada idu sve boljim tempom i očekujemo da postrojenje bude u funkciji od maja 2023. godine. To će smanjiti emisije SO2 na blokovima A3, A4, A5 i A6 čak 10 puta - rekao je Grčić, a navodi se na sajtu EPS-a.

On je zahvalio kompaniji Mitsubishi Hitachi Power Systems i Jedinstvu iz Užica na angažmanu na realizaciji ovog projekta. Grčić je najavio da će se sistem odsumporavanja raditi i za dva najstarija bloka u TENT A.

- Sačuvali smo ta dva bloka ukupne snage oko 450 MW. Ove godine ćemo raspisati tender za revitalizaciju i u sklopu toga radićemo projekat odsumporavanja i za blokove A1 i A2 - dodao je on.

Prvi čovek EPS-a istakao je da je gradnja sistema za odsumporavanje u TENT A drugo po veličini EPS-ovo gradilište u Srbiji, odmah posle gradilište za novi blok Kostolac B3.

- Ako sve bude po planu, do kraja godine otvorićemo i treće po veličini gradilište, koje je za Obrenovčane, Lazarevčane i ceo Kolubarski okrug možda i najvažnije. Nastavićemo posle gotovo 40 godina gradnju termoelektrane Kolubara B u Kaleniću sa blokom snage 350 MW - rekao je Grčić.

Predsednik sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević istakao je da je postrojenje za odsumporavanje proizvod decenijske borbe i odgovor na zahteve EU i sve što se od EPS-a traži.

- Mi pokušavamo da budemo reprezentativna firma u Srbiji, na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi i nadam se da će EPS izgradnjom ovakvih fabrika, ekološkim čišćenjem naći svoje mesto pod suncem u EU jednog dana - rekao je Đorđević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.07.2024.  |  Građevina

Surčin modernizuje prigradska naselja - U planu bolja iskorišćenost potencijala Save, povećanje smeštajnih kapaciteta, zaustavljanje bespravne gradnje...

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid za potrebe izrade Prostornog plana dela gradske opštine Surčin. Kako se navodi u dokumentu, Prostorni plan se radi na inicijativu opštine Surčin u cilju preispitivanja važećeg Prostornog plana za deo gradske opštine Surčin. Prostorni plan obuhvata teritoriju Surčina izvan granice obuhvata Generalnog urbanističkog plana Beograda, površine oko 206,5 km2 (20.656

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.