Izvor: eKapija | Ponedeljak, 22.06.2020.| 15:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Akademija inženjerskih nauka dala stručno mišljenje o ugroženosti savskog nasipa i o mogućoj sanaciji

Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)
Odeljenje građevinskih nauka (OGN) Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS) je dalo stručno mišljenje o ugrožavanju savskog nasipa u zoni Novog Beograda, kao i o mogućnostima sanacije oštećanja koje su na nasipu nastale posle aktivnosti raznih nelegalnih graditelja. Stav radne grupe je razmotren i prihvaćen od strane OGN. Ove stavove je usvojilo i Predsedništvo AINS.

- Savski nasip, kojim se od velikih voda štiti Novi Beograd, već duže vreme, potpuno neomatano od strane nadležnih službi, ugrožavaju razne nelegalne i izuzetno opasne aktivnosti - navodi se u mišljenju.

Reč je o, kako piše oštećivanju nasipa nelegalnim iskopom rovova za postavljanje instalacija, ugrožavanju nasipa zloupotrebom saobraćaja i ugrožavanju zaštite od poplava građenjem ilegalnih poprečnih nasipa u koritu za velike vode reke Save.

- Kada je reč o oštećivanju nasipa nelegalnim iskopom rovova za postavljanje instalacija, sanacija podrazumeva radikalnu intervenciju – skidanje celog tog dela nasipa i njegovu ponovnu izgradnju, sloj po sloj, sa nabijanjem, po istim principima po kojima se gradi nov nasip - piše.

Tema razmatranja u dokumentu su nelagalne kuće za odmor (a njih je, kako se navodi, više od 300), koje su sagrađene na vodnom zemljištu i u zoni zaštite izvorišta Beogradskog vodovoda.

- Izgradnja nelegalnih objekata na vodnom zemljištu je aktivnost bez presedana, koja narušava ugled i autoritet države na planu vladavine prava, zaštite i održavanja vitalno važnih infrastrukturnih sistema (zaštita od poplava i snabdevanje naselja vodom) - piše u dokumentu.

Dodaje se da postoji i veoma bitan bezbednosni problem.

- Vlasnici nelegalno sagrađenih objekata zloupotrebljavaju savski nasip za pristup svojim kućama. Ne samo putničkim automobilima, već se nasip (dimenzionisan isključivo kao zaštitni objekat), zloupotrebljava za saobraćaj najtežih vozila, kojima se doprema materijal na gradilišta novih kuća.

U dokumentu se navodi i da građenje poprečnih objekata potpuno ometa tečenje u koritu za veliku vodu i drastično pogoršava režim prostiranja talasa velikih voda.

- Neki od tih poprečnih nasipa (ima ih već desetak) građeni da bi se stvorio pristup nelegalno sagrađenim kućama za odmor na vodnom zemljištu, u zoni zaštite izvorišta Beogradskog vodovoda, na najnepovoljniji način usmeravaju veliku vodu pravo na nasip, što je nepojmljivo sa gledišta svih principa regulacije reka i zaštite od poplava. Neshvatljivo je da se ta aktivnost odvijala vrlo dugo, a da nadležno JVP, zaduženo za bezbednost sistema zaštite od poplava, nije to sprečilo i nateralo divlje graditelje da uklone ovako opasne objekte - stoji u mišljenju

Zbog napred navedenog, Odeljenje građevinskih nauka Akademije inženjerskih nauka Srbije smatra da prilikom obezbeđivanja zajma od Svetske banke treba obavezno u iznos zajma uključiti troškove za uklanjanje nelegalnih objekata i sanaciju lokacija gde su bilo kakvim nedozvoljenim aktivnostima stvoreni nebezbedni uslovi za funkciju nasipa.

- Ovaj zahtev ima svoje puno opravdanje imajući u vidu da opisane zloupotrebe savskog nasipa šalju vrlo lošu sliku o stepenu organizovanosti našeg društva i poštovanju baznog zakonodavstva- zaključeno je u dokumetu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.