NavMenu

Ko želi u berbu lavande, može da se uputi u Kanjižu

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 22.06.2020. 14:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / tottypics)Ilustracija
Lavanda je procvetala na plantaži Elvire Nađ iz Kanjiže, koja se nalazi u blizini naselja Zimonjić, a vlasnica je prvi put minulog vikenda upriličila berbu za posetioce.

- Zasad lavande na nešto više od pola hektara negujemo već šest godina, pa smo otvorili naše imanje i plantažu lavande za posetioce, da svi koji ovuda prolaze ili hoće da dođu, mogu da učestvuju u berbi i da saznaju nešto više o ovoj višestruko korisnoj biljci. Lavanda se više uzgaja u toplijem mediteranskom području, ali dobro se primila i kod nas - kaže Elvira Nađ.

Berba lavande je od sredine juna pa do početka jula, kada cveta. Ispravna je ako se sečenje vrši do samog drvenastog dela žbuna.

- Lavanda se kod nas može brati jednom godišnje, nasuprot mediteranskog područja pored mora gde ima i dve berbe, ali naša klima je ipak kontinentalna i to ne dozvoljava - kaže Elvira.

Proizvodi koje članovi porodice u domaćoj radinosti prave od lavande su: ulja, sapuni, platnene vrećice napunjene ovom biljkom, lutkice i buketi, razne dekoracije, između ostalog i šeširi za dame ukrašeni lavandom.

Pošto lavanda voli peskovito zemljište, ima zasada u ataru Horgoša i drugih mesta na području Subotičko-horgoške peščare, mada gaji se i u ataru Sente gde je zemljište skroz drugačije.

- Iako se lavanda uzgaja sve više, puno njih ne poznaju ovu biljku. Lavanda je jako lekovita i aromatična biljka, koristi se i kao začin ili za čaj, tera insekte, a njen miris opušta, može da se koristi u kozmetici, a najpoznatija je da primena ulja lavande za aromaterapiju - kaže Elvira.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.