Izvor: eKapija | Ponedeljak, 22.06.2020.| 14:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ponovo pokrenut postupak izgradnje HE Brodarevo 1 i 2 na Limu - Ministarstvo stavilo izmenjeni prostorni plan na javni uvid

Ilustracija (Foto: Echunder/shutterstock.com)
Vlada Srbije ponovo je pokrenula postupak izgradnje hidroelektrana Brodarevo 1 i Brodarevo 2 na reci Lim. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je javni uvid u nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene hidroelektrana Brodarevo 1 i Brodarevo 2 na reci Lim, kao i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

Kako se navodi, povod za izradu izmena i dopuna prostornog plana je potreba za preispitivanjem planskih rešenja za izgradnju hidroelektrana Brodarevo 1 i Brodarevo 2 na reci Lim.

- Strateški prioritet razvoja energetike Republike Srbije je uspostavljanje uslova za pouzdan i bezbedan rad i održivi razvoj energetskih sistema i energetskog sektora uopšte, između ostalog i proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora sa ciljem smanjenja uvozne zavisnosti - navedeno je u dokumentu.

Prostornim planom Srbije, akumulacija Brodarevo je definisana kao akumulacija prvog prioriteta u oblasti vodoprivrede, s obzirom na to da izgradnja srednjih i manjih hidroelektrana predstavlja značajan potencijal za ostvarenje zahteva za električnom energijom.

Sredstva za izradu izmena i dopuna prostornog plana obezbedilo je privredno društvo REW Energy d.o.o, Beograd, a prostorni plan se donosi za period do 2030. godine, sa elementima za implementaciju za period do 2025. godine.

Granica plana obuhvata delove KO Divci, Gračanica, Kruševo, Donji Stranjani, Grobnice, Potkrš, Zavinograđe, Brodarevo, Milakovići, Zastup, Gostun i Bare u opštini Prijepolje kao i delove KO Krajinoviće i KO Zahumsko u opštini Sjenica. Površina plana je 850,70 ha.

Podsetimo, odluku o izradi prostornog plana područja posebne namene hidroelektrana Brodarevo 1 i 2 na reci Lim, donela je Vlada Srbije 2011. godine. Nosilac izrade Prostornog plana bila je Republička agencija za prostorno planiranje, dok je stručni koobrađivač bilo JP Direkcija za urbanizam-Kragujevac. Međutim 2013. godine Upravni sud poništio energetsku dozvolu kandaskoj kompaniji REV za gradnju hidroelektrana na Limu.

Sud je tada odlučio u korist nevladinih organizacija koje su tražile da učestvuju u postupku davanja energetske dozvole.

Javni uvid traje od 15. do 30. juna 2020. godine.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.