NavMenu

Ponovo pokrenut postupak izgradnje HE Brodarevo 1 i 2 na Limu - Ministarstvo stavilo izmenjeni prostorni plan na javni uvid

Izvor: eKapija Ponedeljak, 22.06.2020. 14:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Echunder/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srbije ponovo je pokrenula postupak izgradnje hidroelektrana Brodarevo 1 i Brodarevo 2 na reci Lim. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je javni uvid u nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene hidroelektrana Brodarevo 1 i Brodarevo 2 na reci Lim, kao i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

Kako se navodi, povod za izradu izmena i dopuna prostornog plana je potreba za preispitivanjem planskih rešenja za izgradnju hidroelektrana Brodarevo 1 i Brodarevo 2 na reci Lim.

- Strateški prioritet razvoja energetike Republike Srbije je uspostavljanje uslova za pouzdan i bezbedan rad i održivi razvoj energetskih sistema i energetskog sektora uopšte, između ostalog i proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora sa ciljem smanjenja uvozne zavisnosti - navedeno je u dokumentu.

Prostornim planom Srbije, akumulacija Brodarevo je definisana kao akumulacija prvog prioriteta u oblasti vodoprivrede, s obzirom na to da izgradnja srednjih i manjih hidroelektrana predstavlja značajan potencijal za ostvarenje zahteva za električnom energijom.

Sredstva za izradu izmena i dopuna prostornog plana obezbedilo je privredno društvo REW Energy d.o.o, Beograd, a prostorni plan se donosi za period do 2030. godine, sa elementima za implementaciju za period do 2025. godine.

Granica plana obuhvata delove KO Divci, Gračanica, Kruševo, Donji Stranjani, Grobnice, Potkrš, Zavinograđe, Brodarevo, Milakovići, Zastup, Gostun i Bare u opštini Prijepolje kao i delove KO Krajinoviće i KO Zahumsko u opštini Sjenica. Površina plana je 850,70 ha.

Podsetimo, odluku o izradi prostornog plana područja posebne namene hidroelektrana Brodarevo 1 i 2 na reci Lim, donela je Vlada Srbije 2011. godine. Nosilac izrade Prostornog plana bila je Republička agencija za prostorno planiranje, dok je stručni koobrađivač bilo JP Direkcija za urbanizam-Kragujevac. Međutim 2013. godine Upravni sud poništio energetsku dozvolu kandaskoj kompaniji REV za gradnju hidroelektrana na Limu.

Sud je tada odlučio u korist nevladinih organizacija koje su tražile da učestvuju u postupku davanja energetske dozvole.

Javni uvid traje od 15. do 30. juna 2020. godine.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.