Izvor: Dnevnik | Ponedeljak, 22.06.2020.| 11:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vodovod od Vrbasa ka Kucuri i Savinom Selu biće dug 14 kilometara - Prvi put u Srbiji daljinsko očitavanje vodomera

Ilustracija
Ilustracija (Foto: rdonar/shutterstock.com)
Izgradnja vodovoda, koji će sa izvorištem i fabrikom vode u Vrbasu uskoro spojiti Kucuru i Savino Selo, vredna je 4,1 mil EUR i podrazumeva izgradnju vodovoda dugog 14 kilometara.

- Sagledavajući kompletan problem vodosnabdevanja u opštini Vrbas, posebno zbog proglašenja vode u naseljenim mestima tehničkom, odlučili smo se da pripremimo svu neophodnu projektno tehničku dokumentaciju, a zatim uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uspeli da dođemo do rešenja koje će trajno otkloniti ovaj problem. Podršku smo dobili i od Nemačke razvojne banke - KfW, i njihovog projektantskog tima SETEC, a dogovoreno rešenje predviđa povećanje kapaciteta na izvorištu u Vrbasu i distribuciju pitke vode u mesta opštine. Da bi do ovoga stigli morali smo puno toga prethodno uraditi u oblasti vodosnabdevanja. Značajno smo smanjili gubitke, sa 42% na 24% , izbušili smo dva nova bunara, revitalizovali 13 starih, zatim zamenili smo 300 ventila u šahtovima u gradu, koji, inače, nisu menjani 50 godina. Takođe, zamenili smo 13 bunarskih i 31 fekalnu pumpu i automatizovali i energetski optimizovali ceo sistem, kao i zamenili čak 15.000 vodomera od kojih se više od pola daljinski očitava, po čemu smo prvi u Srbiji - rekao je predsednik Privremenog organa opštine Vrbas Milan Glušac, piše vrbas.net.

Siniša Adamović, direktor JKP Komunalac, rekao je da su izvođači radova počeli sa polaganjem cevi prema Кucuri i prvi deo projekta će biti gotov do kraja septembra.

- Paralelno teku tenderi za izgradnju pet bunarskih polja na vodozahvatu, a potom ide tender za izgradnju novog rezervoara od 1.500 kubnih metara i proširenje postrojenja u cilju dobrog snabdevanja novih potrošača u Kucuri i Savinom Selu. Ovo je jedan civilizacijski iskorak prema stanovnicima ova dva mesta i priprema za povezivanje sa preostala tri mesta, Zmajevom, Bačkim Dobrim Poljem i Ravnim Selom, jer će se iz ovih sredstava započeti i južni krak vodovoda, u dužini od šest kilometara ka Zmajevu, iz Kucure. Nadam se da će se u narednoj fazi, kroz obezbeđivanje sredstava od strane Kancelarije za javna ulaganja, povezati i ova mesta sa izvorištem u Vrbasu, za koje imamo potvrdu da proizvodi vodu izuzetnog kvalitetu - rekao je Adamović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.