Izvor: Tanjug | Nedelja, 21.06.2020.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Moguć krah dolara sledeće godine - Američkoj valuti preti devalvacija

(Foto: Pixabay.com/Public Domain Pictures)
Američka valuta bi u 2021. godini mogla da devalvira za jednu trećinu, upozorio je bivši predsednik banke Morgan Stenli Azija Stiven Rouč i dodao da bi do toga moglo da dovede naglo smanjenje štednje stanovništva i povećanje državnog duga usled uspešnog oporavka nakon krize glavnih trgovinskih partnera SAD.

Rouč tvrdi da se era "prekomerne privilegije" američkog dolara kao glavne svetske rezervne valute bliži kraju.

- Valute uspostavljaju ravnotežu između unutrašnje ekonomske osnove zemlje i spoljne percepcije njene snage ili slabosti - ističe on za Blumberg i dodaje da se u SAD taj balans brzo menja, zbog čega je krah dolara moguće očekivati u bliskoj budućnosti.

On podseća da je od januara do aprila indeks dolara porastao za sedam odsto, jer su investitori širom sveta u americkoj valuti videli zaštićeno sredstvo tokom krize korona virusa.

Kao rezultat toga, sada, prema procenama Banke za međunarodna plaćanja, vrednost dolara je za 33% iznad minimuma 2011. godine, ali već u 2021. godini, on se lako može vratiti na ove minimume, gubeći na vrednosti 35%.

- Svaki kurs valute predstavlja cenu koja odražava stanje zemlje, ekonomsko, finansijsko, socijalno i političko, u odnosu na uporedive karakteristike drugih zemalja. Odnosno, promene kursa valute su rezultat poređenja SAD sa Evropom, Kinom i tako dalje - kaže Rouč, prenosi Sputnjik.

Prema podacima Banke za međunarodna plaćanja, najveći partneri SAD su Kina, Evropska unija, Meksiko, Kanada i Japan.

Vrednost valuta ovih zemalja određuje kurs dolara na međunarodnim tržištima za 72%. Drugim rečima, da bi dolar izgubio na vrednosti, ove valute moraju da ojačaju, što je vrlo verovatno.

Valuta američkih partnera u zoni slobodne trgovine, Meksika i Kanade, mnogo je pretrpela početkom godine zbog korona virusa i pada cena nafte, a kako se vrednosti stabilizuju i ekonomska aktivnost nastavlja, meksički pezos i kanadski dolar će značajno ojačati.

Prema procenama američkog Biroa za ekonomska istraživanja, u prvih šest meseci u zemlji je zatvoreno preko 100.000 preduzeća, a 44 miliona Amerikanaca je izgubilo posao.

Ali, stanovništvo još uvek nema ozbiljnih problema zahvaljujući državnom programu novčane podrške - 159 miliona ljudi je dobilo jednokratne uplate u iznosu od 1.200 USD, a više od 20 miliona nezaposlenih je dobilo pravo na dodatnih 600 USD nedeljno kao dodatnu pomoć uz državni program novčane pomoći.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.