Izvor: Indikator | Nedelja, 21.06.2020.| 14:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

U toku gradnja najvećeg postrojenja za pocinčavanje u BiH - Investicija u Doboju "ujedinila" RS i Federaciju

(Foto: Ufuk ZIVANA/shutterstock.com)
Prirvednici iz Republike Srpske i Federacije BiH realizuju u Doboju najveće postrojenje za pocinčavanje u Bosni i Hercegovini.

Kako je izvestio BHRT, rič je o 100% domaćoj investiciji za toplotno pocinčavanje metalnih konstrukcija u koju je investirano 13 mil KM.

U ovom pogonu za koji opremu izrađuju stručnjaci u Zenici godišnje će biti proizvedeno 25.000 tona proizvoda.

- Reč je o jednom od vidova površinske zaštite čeličnih konsrukcija koji je, a što je u praksi dokazano, najekonomičniji i najdugotrajniji, kaže Đorđe Mitrović, tehnički direktor Cinkaonice Doboj.

U Zenici se radi kompletna mašinska oprema za postrojenje u Cinkaonici.

Prof dr. Jusuf Duranović projektant TPS Zenica, kaže da su ove projekte uglavnom do sada radile firme iz Italije i Nemačke.

- Mi smo se usudili da uz ukazano poverenje investitora prvi put radimo ovako ozbiljan projekat - istakao je Duranović.

- Projekat podrazumijeva izrada alata za obradu iz oblasti elektronike, mehanike, automatike, metalurgije što se takođe priprema u Zenici. Za ekološku zaštitu koja obuhvata i postrojenje za zbrinjavanje bijelih dimova izdvojeno je milion KM.

Uporedo sa aktivnostima u ugradnji elemenata u Cinkaionici u Doboju u toku je edukacija radnika koji će raditi u postrojenju. Zahvaljujući ovoj investiciji koja je ujedinila dva entiteta biće otvoreno 100 radnih mesta, navodi BHRT.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.