Izvor: Beta | Nedelja, 21.06.2020.| 13:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

EU produžila ekonomske sankcije Rusiji za još pola godine

(Foto: Pixabay.com/Capri23auto)
Šefovi država i vlada Evropske unije tokom tokom onlajn-samita odlučili su da produže za još pola godine ekonomske sankcije protiv Rusije, koje ističu 31. jula, saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na konferenciji za medije nakon sastanka.

- Kancelarka Nemačke Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron obavestili su lidere o realizaciji sporazuma iz Minska, pa sada možemo preći na proceduru produžavanja sankcija - izjavio je Mišel, prenosi Sputnjik.

Kako je naveo, lideri zemalja EU su došli do zaključka da nema napretka u realizaciji sporazuma, zbog čega su odlučili da produže sankcije i u narednih šest meseci.

Rusija je više puta odbacivala optužbe zapadnih zemalja o mešanju u unutrašnje poslove Ukrajine, rekavši da nije strana u ukrajinskom sukobu u Donbasu i subjekat Minskog sporazuma.

Evropska unija je 2014. godine uvela sankcije Rusiji zbog događaja u Ukrajini i ujedinjenja Krima sa Rusijom. Pregovori o bezviznom režimu su obustavljeni, a uvedena je zabrana ulaska u EU zvaničnika iz Rusije i njihova imovina je zamrznuta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.