Izvor: Vino.rs | Nedelja, 21.06.2020.| 12:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Magazin Travel+Leisure svrstao Srbiju među proizvođače najboljih evropskih vina

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shulevskyy Volodymyr/shutterstock.com)
Pod naslovom "Najbolje evropske vinske regije za koje još niste čuli", internacionalni magazin Travel+Leisure objavio je u maju opširan tekst o Srbiji.

- Ko bi pomislio da se u Srbiji proizvode neka od najboljih evropskih vina - započinje priča o istoriji vinarstva od rimskog carstva pa sve do doba filoksere na našim prostorima, opisujući Srbiju kao verovatno najznačajnije vinogorje tokom vladavine ove bolesti u Evropi. Autori teksta najviše oduševljenja iskazuju za vinima iz Negotinske krajine i sa Fruške gore.

Upoznavanje sa istorijskim periodom industrijalizacije vinogradarstva, ali i savremenim vinarskim tendencijama, započinje u rajačkoj vinariji Raj u vlasništvu Britanca Mika O'Konora i Srpkinje Beke. Preko priče o pimnicama te Francuskoj vinariji u Rogljevu prelamaju se domaće i odomaćene sorte: crna tamjanika, game, tamjanika, grašac i rizling, dok u manastirskoj vinariji Bukovo kod "razgovorljivog" oca Platona spoznaju da su u ovim krajevima oduvek vezani uz vino ali i da šardone ovde daje izuzetne rezultate.

Dalji put vodi na Frušku goru, pominje se tridesetak vinarija u okružju Nacionalnog parka na ostrvu nekadašnjeg Panonskog mora. Tokom posete vinariji Deurić, degustira se Probus, priča o rimskim carevima ali i kaberneu i kadarci. Vinska tura završava u vinariji Kovačević čijom zaslugom i otvaranjem novih kapaciteta "Fruška gora je ponovo stala na vinsku mapu sveta 2001. godine", kaže autor.

Na kraju se pominje Beograd sa svojim kapacitetima vinskog turizma i gastronomijom, vinarije Atelje vina Šapat i Mačkov podrum, ali i restorani kao što su Homa i Ambar.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.