Izvor: eKapija | Petak, 19.06.2020.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Saradnja Vojvodine i kineske provincije Fuđien

Ilustracija (Foto: Santiago Cornejo/shutterstock.com)
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i viceguvernerka Provincije Fuđien iz Kine Guo Ningning potpisali su danas putem video-linka sporazum o institucionalnoj saradnji između AP Vojvodine i te kineske provincije.

- Sporazum koji smo danas potpisali stvara okvir da naša međusobna saradnja dobije pun zamah u svim najvažnijim oblastima društvenog života koje su njime obuhvaćene – od privrede i poljoprivrede, preko nauke i tehnologije, zdravstva, obrazovanja i kulture, do uspostavljanja saradnje mladih i razmene projekata. Na ovaj način iskoristićemo potencijale obe pokrajine i povezaćemo naše institucije, privrednike, razvojne agencije i naučnike - kazao je Mirović.

Viceguvernerka Provincije Fuđien Guo Ningning izrazila je zadovoljstvo zbog konkretizacije saradnje sa AP Vojvodinom i istakla da je Srbija izuzetno važna država na Balkanskom poluostrvu i da predstavlja ključ za, kako je rekla, otvaranje kapije Balkana.

Kineske investicije u Vojvodini, čija ukupna vrednost iznosi oko 50 mil EUR, zapošljavaju više od 1.200 radnika, ali postoji potencijal za intenziviranje saradnje u toj oblasti, istaknuto je na video-konferenciji.

Provincija Fuđien nalazi se na jugoistočnoj obali Kine i jedna je od razvijenijih kineskih provincija i lider u međunarodnoj saradnji, navodi se na sajtu vlade Vojvodine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.