Izvor: Večernje novosti | Petak, 19.06.2020.| 08:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sava Centar postaje kulturno dobro - Delta holding i dalje zainteresovan za kupovinu

Sava centar (Foto: M.Kambić/eKapija)
Najveći kongresni kompleks u prestonici - Sava centar do kraja godine trebalo bi da bude proglašen za kulturno dobro. Upravo zahvaljujući ovoj odluci, kultno zdanje će biti zaštićeno kada iz okrilja Grada pređe u ruke privatnika.

Posle niza pokušaja da čuveni Sava centar bude predmet ugovora o javno-privatnom partnerstvu, aktuelno je oglašavanje prodaje. Termin za ovaj postupak nije poznat, ali poznavaoci kažu da bi sudbina objekta uskoro trebalo da bude poznata. U poslovnim krugovima je poznato da je Kompanija Delta, kao pretendent na partnerstvo, zainteresovana i za kupovinu i čeka raspisivanje tendera.

Kako povodom zaštite navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, u toku je postupak izrade Odluke o utvrđivanju Sava centra za kulturno dobro, koji uživa status prethodne zaštite od decembra 2017. godine.

- Još je u toku postupak istraživanja i izrade odluke. To je dugotrajan proces, a nadamo se da će biti završen do kraja godine - kaže za "Novosti" Olivera Vučković, direktora Zavoda. - Mi radimo svoj posao i nam nije bitno da li je vlasništvo državno ili privatno.

Kako obrazlažu u Zavodu, Sava centar predstavlja jedan od najvećih i nasloženijih objekata podignutih u Beogradu, od 1976. do 1977. godine prema projektu arhitekte Stojana Maksimovića.

- Sava centar je objekat značajnih arhitektonskih vrednosti - navode u Zavodu. - Predstavlja jedno od najoriginalnijih rešenja beogradske arhitekture nakon Drugog svetskog rata i sa hotelom Beograd Interkontinental (sada Crown Plaza) čini najveći kongresno-hotelski, poslovni i kulturni centar Beograda. Građen u kombinaciji betonske konstrukcije i čeličnih ramova, zasnovan je na veoma pročišćenim savremenim, pretežno zakošenim kubičnim formama - sa transparentnim staklenim fasadnim platnima. Akcente u dominantnoj horizontali kompleksa predstavljaju bioskopska sala i hotel.

Kako su za Novosti potvrdili u Delti, uslovi koje su ranije predočili kao zaintersovani kupci i dalje stoje, ali očekuju sastanke po ovom pitanju od jula.

Uložiće 50 mil EUR

Kako je ranije rečeno u Delti, onog trenutka kada Grad objavi tender, namera je da se prijave kao i prethodna dva puta.

- Kongresni turizam je niskoprofitni biznis, a mislim da nema mnogo kompanija u Evropi spremnih da posle prihvaćene ponude Grada ulože dodatnih 50 mil EUR u renoviranje kongresnog centra. Da napravi najlepši kongresni centar u Evropi, a ujedno da nastavi da razvija deo turizma koji trenutno ne postoji, a koji je za Srbiju veoma važan.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.