NavMenu

Prihodi od turizma u Crnoj Gori već manji za oko 300 mil EUR, u budžetu će nedostajati više od milijarde?

Izvor: Mina Četvrtak, 18.06.2020. 16:09
Komentari
Podeli
(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Rebalans budžeta napravljen je na optimističnim, ali potpuno netačnim projekcijama pada prihoda od turizma, saopštili su predstavnici Fidelity consultinga i dodali da će Crnoj Gori nedostajati više od milijardu EUR ove godine.

Vlada je rebalans budžeta uradila s pretpostavkom da će prihodi od turizma u ovoj godini biti manji za 450 mil EUR, ili 40% u odnosu na prošlu godinu, pa je projektovala manjak u državnoj kasi od 878 mil EUR, piše Dan.

U konsultantskoj kući Fidelity consulting smatraju da će pad prihoda biti mnogo veći od najavljenih 450 mil EUR, da je rebalans budžeta napravljen na optimističnim ali potpuno netačnim projekcijama pada prihoda od turizma.

- Prihodi od turizma u prošloj godini su iznosili oko 1,2 mlrd EUR. U periodu od januara do marta prošle godine ostvareno je oko 56 mil EUR prihoda ili 5% ukupnih prihoda na nivou godine - naveli su iz Fidelity consultinga.

Najveći prihodi, kako su kazali, dolaze u mesecima od aprila do septembra i oni su u prošloj godini iznosili oko 950 mil EUR.

- Šta to znači za ovu godinu? April, maj i jun su izgubljeni, što u prevodu znači da su prihodi već manji za oko 300 mil EUR. Vlada je napravila rebalans budžeta sa glavnom pretpostavkom da će prihodi od turizma pasti ukupno 450 mil EUR, a samo u predsezoni, april, maj i jun, prihodi će pasti za oko 300 mil EUR. Jul, avgust i septembar generišu čak 640 mil EUR prihoda u turizmu - navode iz Fidelity consultinga.

Oni smatraju da će jul i avgust ove godine biti mnogo skromniji od jula i avgusta prošle godine zbog brojnih ograničenja u putovanjima, dok se u septembru očekuje drugi talas koronavirusa, koji će za sobom povući moguće zatvaranje ekonomije.

- Sve ovo jasno ukazuje da će pad prihoda od turizma biti mnogo, mnogo veći od najavljenih 450 mil EUR, te da je rebalans budžeta napravljen na optimističnim ali potpuno netačnim projekcijama pada prihoda od turizma. Drugi rebalans će se morati praviti što pre, jer će Crnoj Gori nedostajati više od milijardu EUR ove godine - naveli su iz Fidelity consultinga.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.