NavMenu

Formirana Poljoprivredna savetodavna služba za celu teritoriju Beograda

Izvor: Tanjug Četvrtak, 18.06.2020. 14:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sezer66/shutterstock.com)Ilustracija
Rad poljoprivredne savetodavne službe ubuduće će obuhvatati celu teritoruju Beograda, a poljoprivrednici će moći da se obrate kako za savet, tako si za tručnu pomoć.

Kako je rekao pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević, važno je to što je posle nekoliko decenija formirana savetodavna sluzba koja će objedinjavati celu teritoriju Beograda.

- Imali smo do sada dve manje službe u opštinama ali ukidanjem službe iz Padinske Skele došli smo na ideju da napravimo jaku poljoprivrednu službu za grad Beograd jer on to zašluzuje kako po broju gazdinstava i poljoprivrednoj površini - rekao je Bogićević Tanjugu.

On je dodao da je potreba za formiranjem jedne ovavke službe velika i da je Ministarstvo poljoprivrede to prepoznalo.
Rekao je da je znanje u poljoprivredi najvažnije, i da se oni koji se već bave poljoprivrednom proizvodnjom usavršavaju, a oni koji su na početku da krenu pravim putem.

Podsetio je da su poljoprivredni inženjeri svakodnevno na terenu i da njihova pomoć može biti od velike koristi poljoprivrednicima. Osim toga mogu i da dođu direktno u službu ili pozovu telefonom kako bi dobili savet Reč je o besplatnoj usluzi i trudićemo se da još, dodatno ojačamo službe a sve u cilju pomoći poljoprivrednim proizvođačima, rekao je Bogićević.

Direktorka Poljoprivrednee savetodavne i stručne služba Beograd Milica Janković ukazala je da poljoprivredna služba sada pokriva svih 17 opština grada Beograda, kako savetodavnim, tako i stručnim poslovima u praktičnoo svim oblastima- stočarstva, vinogradarstva, ratarstva, agroekonomije, meliorizacije, zaštite bilja, povrtarstvu...

Takođe, programom je predviđeno izdavanje fitosaniratnih sertifikata na terenu.

Objašnjava da se bave i praćenjem i davanjem preporuka ukoliko se pojave štetni organizmi na usevima.

Janković ističe da je poljoprivrednicima najznačajnija pomoć u administraciji budući da je dokumentacija neophodna kada apliciraju za različite programe i podsticaje.

Njima je lakše da budu u polju ili voze traktor ceo dan nego da popunjavaju dokumentaciju, to im je najteži deo. U takvim situacijama im priskačemo u pomoć - rekla je Janković.

Savetodavni poslovi u poljoprivredi obavljaju se radi podizanja opšteg nivoa znanja poljoprivrednih proizvođača i njihove informisanosti, povećanja konkurentnosti i modernizacije poljoprivredne proizvodnje, povećanja profitabilnosti proizvodnje i kvaliteta proizvoda, uvođenja proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane, podsticanja udruživanja poljoprivrednih proizvođača, očuvanja prirodnih resursa, zaštite životne sredine i poboljšanja uslova života i kulture življenja na selu, a samim tim i ruralnog razvoja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.