NavMenu

Stara škola u Žarkovu biće pretvorena u Muzej Žarkova i Čukarice

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.06.2020. 13:56
Komentari
Podeli
(Foto: Amy Johansson/shutterstock.com)
Stara škola u Žarkovu, koja je spomenik kulture zaštićen zakonom, biće pretvorena u muzej Žarkova i Čukarice, odnosno lokalni objekat kulture.

Trenutno su u toku radovi na adaptaciji i sanaciji objekta, kao i restauracija fasade.

– Bez obzira na velike muzeje koje imamo u Beogradu, potrebno je i da delovi grada, naročito oni koji imaju dugu istoriju i tradiciju, imaju svoje muzeje gde bi žitelji mogli da nauče nešto o istoriji svog mesta. Žarkovo je staro beogradsko naselje, starije od mnogih delova Beograda, a u svakom slučaju od mnogih delova Čukarice, te zaslužuje da ima svoju muzejsku postavku kako bi se ljudi sećali svega onoga što se ovde dešavalo. Prostor oko škole, gde će biti napravljen mali amfiteatar, biće iskorišćen za kulturne događaje – rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, najavljujući da će se tu održavati koncerti, književne večeri i predstave.

Kako se dodaje na sajtu Grada, predsednik Opštine Čukarica Srđan Kolarić rekao je da je rekonstrukcija ovog objekta potekla od inicijative koju su podneli građani. Precizirao je da će objekat jednim delom biti opredeljen za postavku, a drugim za manifestacije kulture.


Zoran Janković, vlasnik Košutnjak filma i jedan od donatora, rekao je da je škola izgrađena 1840. godine, u vreme kada je Žarkovo bila opština, a u funkciji je bila i posle 1960. godine.

– Posle toga bila je korišćena kao pomoćni prostor, ali je bitno da smo je ovom akcijom spasili od propadanja - istakao je.

Investitori ovih radova su Grad Beograd, Opština Čukarica, donatori i stanovnici Žarkova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.