Izvor: Tanjug | Četvrtak, 18.06.2020.| 13:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Postrojenje za preradu otpadnih voda u Kruševcu baviće se i solarnim sušenjem mulja

Ilustracija (Foto: gameanna/shutterstock.com)
Novoizgrađeno postrojenje za preradu otpadnih voda u Kruševcu koštala je 24 mil EUR, a osim fabrike izgrađena je i kanalizaciona mreža u dužini od 60,7 kilometara, kao i kolektor.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je ovo najmodernija fabrika te vrste u ovom delu Evrope.

- Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda je gotova, sada je u probnom radu i od velikog je značaja za komunalnu infrastrukturu ovog grada i životnu sredinu. U ovoj fabrici će se prvi put u Srbiji raditi solarno sušenje mulja, koji će, možda, otići u elektrane koje će raditi od materijala iz ove fabrike. To znači da je ovo postrojenje urađeno da bude ekološki i ekonomski efikasno - navela je.

Kaže da je važno da sada u Kruševcu započne novi projekat, koji je vredan 16 mil EUR, a to je regionalna deponija za ceo Rasinski okrug.

Ministarka je osim postrojenja za preradu otpadnih voda obišla i Aerodrom Rosulje, gde je u toku izgradnja hangara za koji je Vlada izdvojila 32 miliona dinara. Mihajlovićeva je istakla da će Vlada do 2023. godine u taj aerodrom uložiti 6 mil EUR kako bi se više koristio.

Najavila je da će do kraja godine hangar biti završen, kao i asfaltna pista na tom aerodromu.

Govoreći o putnoj infrastrukturi, Mihajlovićeva je rekla da se Moravski koridor radi i istakla da će Kruševac uskoro biti spojen sa Moravskim koridorom što je, navodi, velika stvar za dolazak investicija, ali i za građane da ostanu da žive i rade u svom gradu.

Više o sličnim temama pročitajte u našoj zasebnoj rubrici Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.