Izvor: eKapija | Sreda, 17.06.2020.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoren NTP Čačak - Startapima i iskusnim kompanijama na raspolaganju 5.800 m2 za razvoj hardvera i novih tehnologija

(Foto: Naučno tehnološki park Čačak)
Naučno tehnološki park u Čačku zvanično je otvoren, a prve kompanije već su se uselile i krenule sa poslovanjem, rekao je za eKapiju direktor Mirko Pešić.

U prostoru nekadašnje fabrike Cer, koji je država za 270 miliona dinara kupila od kompanije Slovas, startapima i kompanijama je na raspolaganju 1.300 m2 upravne zgrade i 4.500 m2 halsko-proizvodnog prostora.

- Država je prostor kupila za NTP Čačak, uz obavezu prethodnog vlasnika da prostor renovira. Osim toga, Gradu Čačku odobreno je 60 miliona dinara za nabavku opreme iz oblasti robotike, industrijske informatike, telekomunikacija, kao i opreme za razvoj obnovljivih izvora energije - rekao je Pešić.

Za prijem članova u NTP Čačak otvoren je javni poziv do popunjavanja kapaciteta, a već je odabrano osam kompanija za stalno članstvo: Plazmateh doo, Textil print 032 PR, Aviza konsalting, Alfaterm doo, Custom Cosmetics doo, Adakta TR, Smart4you, CROONUS TEHNOLOGIES i Vigour doo.

- Park nudi i uslugu virtuelnog članstava za iskusne kompanije koje nemaju potrebu da koriste prostor, ali žele da budu deo zajednice - kaže Pešić.

Virtuelni članovi za sada su Uniplast, CINI invest, Basna doo, Alfako inženjering, TGK doo, Ivica Ča, Andora tim, Uspon doo, Schabby chic design, Elsat doo, 9. septembar i Tetragon.

Naš sagovornik dodaje da će novi presek biti napravljen krajem juna, kada očekuju da bude primljeno još novih kompanija.

- Sadašnji kapacitet predviđa stalno članostvo od 30-ak kompanija, a već razmišljamo o proširenju prostora - zaključuje Pešić.


Kragujevac sledeći dobija Naučno tehnološki park

- Kragujevac je sledeći grad koji treba da dobije naučno-tehnološki park, ali to nije samo mreža NTP, već kičmeni stub razvoja nove Srbije, u kojoj će mladi ostajati, u koju će se vraćati i gde će mladi iz čitavog sveta dolaziti da rade - rekla je na svečanom otvaranju NTP Čačak premijerka Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je navela da je ideja bila da se otvore naučno-tehnološki parkovi u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, ali ne i u Čačku, ali da je inicijalna ideja promenjena zahvaljujući Fakultetu tehničkih nauka u tom gradu.

Prema njenim rečima, Naučno-tehnološki park u Čačku je drugačiji, pre svega jer je nastao na mestu gde je nekada bila fabrika Cer koja je uništena u NATO bombardovanju 1999. godine, ali i zato što je zasnovan na ''hardveru'', odnosno proizvodnji, što daje dodatnu vrednost Srbiji.

Vlada je, kako je istakla, rezervisala još jednu halu kako bi se taj naučno-tehnološki park proširio ukoliko se budu javljale nove kompanije.

Brnabić je poručila da je ostalo da se podigne još jedna zgrada Fakulteta tehničkih nauka, navodeći da je to važno i za Čačak, i za Srbiju.

I. Milovanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.