Izvor: Promo | Sreda, 17.06.2020.| 14:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Erste Banka i EBRD kroz dve nove kreditne linije nastavljaju saradnju u finansiranju malih i srednjih preduzeća

Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Erste Banka potpisale su ugovore o novim kreditnim linijama u dinarima i evrima, u iznosima od 40 mil EUR i 2,2 milijarde dinara, za finansiranje malih i srednjih preduzeća u Srbiji, u trenutku kada se zemlja oporavlja od krize izazvane pandemijom.

Kompanijama će na raspolaganju u obe valute biti dugoročni i kratkoročni krediti, čija namena je široka i uključuje spektar mogućnosti, od finansiranja investicija i obrtnih sredstava, kao i likvidnosti, do rivolving kredita.

- U aktuelnoj situaciji je posebno važno obezbediti podršku malim i srednjim preduzećima da unaprede i očuvaju poslovanje finansiranjem svojih aktivnosti i potreba, bilo da se one odnose na investicije, obrtna sredstva ili likvidnost. Sa velikim zadovoljstvom nastavljamo našu produktivnu, dugotrajnu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koja nam pruža mogućnost da po konkurentnim uslovima podržimo ovaj veoma bitan
segment privrede u Srbiji - istakao je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke.

- Danas udružujemo snage sa našim dugogodišnjim partnerom Erste Bankom, kako bismo podržali male biznise širom zemlje. Delimo zajedničku ideju, viziju i odlučnost da prevaziđemo ovaj specifični izazov i osiguramo da održiva preduzeća mogu da prebrode nedavni šok i vrate se rastu - naglasila je Žužana Hargitaj (Zsuzsanna Hargitai), regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan i direktorka za Srbiju.

U saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Erste Banka je do sada realizovala pet kreditnih linija.

Tokom prethodne godine, Erste Banka je nastavila sa daljim rastom u segmentu rada sa malim i srednjim preduzećima, u okviru kog su plasmani kredita tokom 2019. godine porasli za 11%, depoziti za približno jednu petinu, a bankarske garancije za 45%, mahom kao podrška građevinskoj industriji.

Evropska banka za obnovu i razvoj je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Do danas, EBRD je uložila više od 5,9 mlrd EUR u 265 projekata u Srbiji. EBRD podržava razvoj privatnog sektora, unapređivanje usluga javno-komunalnih preduzeća, kao i sveobuhvatnu tranziciju ka zelenoj ekonomiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.