Izvor: eKapija | Sreda, 17.06.2020.| 14:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Air Serbia obeležava 93 godine postojanja - Naslednica Aeroputa osma najstarija kompanija koja i dalje posluje

(Foto: Air Serbia)
Air Serbia, kao naslednica tradicije prve nacionalne avio-kompanije Aeroput, obeležava 93 godine od svog osnivanja 17. juna 1927. godine, saopštio je navionalni avio-prevoznik.

Društvo za vazdušni saobraćaj AD Aeroput bilo je prvo jugoslovensko akcionarsko preduzeće za civilni vazdušni saobraćaj, koje je kasnije preraslo u Jugoslovenski aerotransport, a potom u Er Srbiju. Prvi direktor Aeroputa, ujedno i najzaslužnija osoba za njegovo osnivanje uprkos brojnim izazovima, bio je Tadija Sondermajer, elitni srpski vojni pilot i aero-inženjer.

Prvi zvanični let obavljen je 15. februara 1928. godine na relaciji Beograd – Zagreb, a na vrhuncu razvoja kompanije avioni Aeroputa leteli su na sve četiri strane sveta - na sever do Budimpešte, Brna i Praga, na zapad do Venecije i Milana, na jug do Tirane i na istok do Bukurešta i Sofije. U floti Aeroputa nalazile su se i letelice koje su spadale u najvišu kategoriju putničkih aviona tog vremena.

- Izazovan period tokom kojeg obeležavamo ovaj veliki i poseban jubilej dodatno ukazuje na značaj negovanja tradicije. Samo na jakim temeljima duge i bogate istorije mogli smo izgraditi snažnu kompaniju koja je u stanju da se izdigne iznad prepreka i ponosno uzleti nakon neplaniranog prizemljenja. Po ugledu na našeg prethodnika Aeroput, koji je od samog osnivanja spadao u najuglednije avio-kompanije u Evropi, trudićemo se da i u ovim neizvesnim vremenima zadržimo i opravdamo ulogu regionalnog lidera u avio-industriji - izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije.

Kao naslednica Aeroputa, Air Serbia se nalazi na osmom mestu liste najstarijih avio-kompanija na svetu koje i dalje posluju, saopšteno je iz kompanije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.