Izvor: eKapija | Sreda, 17.06.2020.| 13:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoren pogon Naš med u Rači

(Foto: SPOS/ Rodoljub Živadinović )
U Rači je otvoren pogon za prikupljanje i plasman meda "Naš med". Crvenu vrpcu presekli su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, predsednik opštine Rača Nenad Savković i premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Realizacijom ove investicije, kako je ukazala, stvorila se potreba da se izgrade novi putevi, saobraćajnice, da se približi srpska kuća meda Koridoru 10, ali i Rača investitorima - rekla je Brnabić, a navodi se na sajtu Vlade.

Zbog toga, kako je naglasila, javila se potreba i da se napravi obilaznica, za šta se trenutno radi projektno-tehnička dokumentacija, čime je uređeno i to da med ne mora da se carini u Kragujevcu, već u Lapovu.

Pčelari su za gradnju donirali 12,8 miliona dinara, uzeli su i pozajmicu od sedam miliona dinara, a opština Rača je u saradnji sa državom izgradnju pomogla sa 80 miliona dinara, od čega su 30 miliona dinara sredstva opštine Rača, a sredstva Vlade Srbije 50 miliona dinara.

Za plac od jednog hektara i potrebne komunalne priključke izdvojeno je još oko 18,5 miliona dinara, a Vlada Srbije finansirala je i izgradnju puta do carinskog terminala u Lapovu.

Do sada je pogon finansiran iz sopstvenih sredstva Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) od 64,7 miliona dinara, od čega je 53 miliona dinara iz kredita Poštanske štedionice i 11,7 miliona dinara od članarine.

SPOS, inače okuplja 237 opštinskih udruženja pčelara sa gotovo 8.500 članova i ima tradiciju dugu 123 godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.