NavMenu

Otvoren pogon Naš med u Rači

Izvor: eKapija Sreda, 17.06.2020. 13:44
Komentari
Podeli
(Foto: SPOS/ Rodoljub Živadinović)
U Rači je otvoren pogon za prikupljanje i plasman meda "Naš med". Crvenu vrpcu presekli su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, predsednik opštine Rača Nenad Savković i premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Realizacijom ove investicije, kako je ukazala, stvorila se potreba da se izgrade novi putevi, saobraćajnice, da se približi srpska kuća meda Koridoru 10, ali i Rača investitorima - rekla je Brnabić, a navodi se na sajtu Vlade.

Zbog toga, kako je naglasila, javila se potreba i da se napravi obilaznica, za šta se trenutno radi projektno-tehnička dokumentacija, čime je uređeno i to da med ne mora da se carini u Kragujevcu, već u Lapovu.

Pčelari su za gradnju donirali 12,8 miliona dinara, uzeli su i pozajmicu od sedam miliona dinara, a opština Rača je u saradnji sa državom izgradnju pomogla sa 80 miliona dinara, od čega su 30 miliona dinara sredstva opštine Rača, a sredstva Vlade Srbije 50 miliona dinara.

Za plac od jednog hektara i potrebne komunalne priključke izdvojeno je još oko 18,5 miliona dinara, a Vlada Srbije finansirala je i izgradnju puta do carinskog terminala u Lapovu.

Do sada je pogon finansiran iz sopstvenih sredstva Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) od 64,7 miliona dinara, od čega je 53 miliona dinara iz kredita Poštanske štedionice i 11,7 miliona dinara od članarine.

SPOS, inače okuplja 237 opštinskih udruženja pčelara sa gotovo 8.500 članova i ima tradiciju dugu 123 godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.