NavMenu

Za sanaciju Smederevske tvrđave odobreno 10 miliona dinara - Kriva kula biće sanirana, ne i ispravljena

Izvor: Večernje novosti Sreda, 17.06.2020. 10:37
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko R. Karišić)
Do kraja godine, posle skoro šest vekova od izgradnje i isto toliko decenija od razaranja, biće okončana rekonstrukcija kule 11 Smederevske tvrđave. Ministarstvo kulture odobrilo je novac za nastavak radova na takozvanoj krivoj kuli srednjovekovnog prestonog grada na Dunavu.

Kula 11, podignuta kao deo Velikog grada oko dvora despota Đurđa Brankovića, u periodu od 1430. do 1439, stradala je u savezničkom bombardovanju 1944. godine. Pogođena je sa tri avionske bombe u zoni temelja, i odvojena od Varoškog bedema s kojim je pet vekova činila celinu. Kula se raspukla, a razlika između osnove i vrha sada je dva metra. Poslednjih godina javile su se nove pukotine, a počeo je da se kruni i kamen.

Poređena je i sa tornjem u Pizi, pa se ustanovilo da je svetska atrakcija na Apeninskom poluostrvu nakrivljena 3,99 stepeni, a smederevska građevina za više od pet stepeni.

Bilo je ideja nedavno čak i da se kula 11, visoka 25 metara i teška 5.000 tona, "ispravi", koju je podržalo i Ministarstvo kulture. Plan je ocenjen kao "fantastičan pduhvat", a namera je bila da se kula obloži metalnim prstenom da se ne bi raspala, a zatim, milimetar po milimetar, vrati u prvobinto stanje. Kasnije, od ispravljanja se odustalo iz dva razloga - bio bi to papreno skup poduhvat, a rizik da se kula raspadne bio je veliki.

Tako je, konačno, 2018. godine počeo projekat statičke sanacije i stabilizacije kule 11 koji vodi Zavod za spomenike kulture Smederevo. Kula je, najpre, tokom prve faze radova, stabilizovana metodom "džet grouting" odnosno upumpavanjem maltera ispod temelja kako bi se povećala nosivost i umanjilo sleganje kule. Ti radovi koštali su 16 miliona dinara.

Ovih dana Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je još 10,8 miliona dinara, a Grad Smederevo 2,7 miliona za drugu fazu radova.

- Druga faza projekta se odnosi na sanaciju i konzervaciju nadzemnog dela, kako bi se sprečio dalji gubitak autentične mase zidane strukture kule kroz odvajanje i obrušavanje velikih površina lica i jezgra zidova, sanirao veliki broj pukotina i prslina i rešila statička stabilizacija, kaže za "Novosti" Dejan Radovanović, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Radovanović navodi da će ovim kula 11 biti u potpunosti sanirana, i biće sprečeno dalje nestajanje autentičnog nasleđa. Takođe, biće bezbedna i više neće postojati rizik za prolaznike i turiste koji dolaze da vide najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi.


Zidana deset godina

Izgradnja Smederevske tvrđave počela je 1428. po nalogu despota Đurđa Brankovića. Za dve godine sagrađen je Mali grad sa šest kula. Od 1430. do 1439. godine podignut je Veliki grad sa 19 kula i površinom od 11 hektara. Smederevska tvrđava ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.