NavMenu

Kako će pandemija uticati na buduće projektovanje prostora - Sarajevski studio Fo4a Arhitekture dobio nagradu za projekat Stay at home (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 16.06.2020. 16:13
Komentari
Podeli
(Foto: Fo4a Architecture)
Na nedavno održanom takmičenju Arhitektura i mega događaji-pandemija i prostor, za pobednički rad odabran je projekat "Mjesto bijega - Stay at home" sarajevskog arhitekte Armina Mešića iz studija Fo4a Arhitekture.

Kako Mešić objašnjava za eKapiju, projekat "Ostani kod kuće" inspiriran je situacijom u kojoj smo se našli tokom 2020. godine i pandemijom koja rezultira potrebom boravka (izolovanog) u zatvorenom prostoru – primorani ili slobodnom voljom.

- Lokacija pogodna za ovu kuću je bilo gde na svetu, a površina zatvorenog prostora je 92 m2, dok je prostor namenjen za terase površine 36 kvadrata - kaže nam Mešić i dodaje da je prvi sprat zamišljen kao koncept otvorenog prostora za celodnevni boravak, a sve što je potrebno nalazi se pri ruci.

- Četiri visoka odeljka, svaki orijentisan na drugu stranu sveta, čini sadržajne niše s jedinstvenom interpretacijom prostora. Uz nišu za čitanje tu su i niša za trčanje, spavaća niša ili spavaća soba i sauna.

Na drugom spratu nalazi se servisna soba, zajedno sa spoljnim terasama za vjžbanje joge ili posmatranje zvezda.

- Objekat je konstrukcijski izveden s kombinovanom čeličnom konstrukcijom i armirano-betonskim elementima. Kuća je postavljena na "V" stubovima što daje osećaj sigurnosti, svojim povišenim položajem u odnosu na tlo - ističe Mešić.

Dodaje da je prizor iz filma The Revenant (Povratnik) bio inspiracija za projekat, te da je odredio raspoloženje i stil u ovom okruženju.
Armin MešićArmin Mešić

Uticaj pandemije na buduće projektovanje

Mešić kaže da, posmatrajući nova pravila koja se nameću kroz fizičku distancu, veruje da će doći do prilagođavanja u projektovanju poslovnih prostora kao što su kolektivne kancelarije, javne zgrade i sl.

- Više ćemo obraćati pažnju i biti fokusirani na čoveka i njegovu sigurnost što je u ovome svemu i pozitivna stavka. Rekao bih da ćemo uskoro sve više tražiti lokacije van urbanih delova i da tip kolektivnog stanovanja neće biti toliko zastupljen kao objekti individualnog karaktera, posebno van gradova. Primećujemo da veliki broj ljudi teži ka formiranju samoodrživog domaćinstva gde mogu ostvariti sopstvene bašte za uzgoj povrća, voća...

Budući objekti, objašnjava, trebalo bi da budu i samoodrživi uz mogućnost stvaranja sopstvene električne energije, pitke vode itd.

S.Š.

Fotogalerija
Projekat Stay at home
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.