NavMenu

U Tivtu u planu gradnja luksuznog hotela Boka Place - Procenjena vrednost 43,67 mil EUR, ko uloži novac u projekat dobija državljanstvo

Izvor: Vijesti Ponedeljak, 15.06.2020. 14:53
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/falco)
Novi hotelski i rezidencijalno-poslovni projekat nazvan Boka Place u Porto Montenegru može omogućiti strancima koji investiraju u njega, odnosno koji budu suinvestitori u gradnji kondo hotela, dobijanje crnogorskog državljanstva, objašnjeno je Vijestima nezvanično iz izvora bliskog kompaniji Adriatic Marinas koja upravlja ovim turističko-nautičkim kompleksom u Tivtu.

Vlada je u prošle nedelje prihvatila zahtev kompanije Adriatic Marinas iz Tivta da se na listu prioritetnih projekata iz oblasti turizma uvrsti ovaj nastavak izgradnje Porto Montenegra, što je objavljeno nakon sednice.

Vlada se u obrazloženju pozvala na Odluku o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore. Ulazak na Listu prioritetnih projekata, investitorima donosi brojne administrativno-fiskalne povoljnosti za realizaciju tih projekata, a jedna od njih je mogućnost da oni koji u te projekte ulažu svoj novac, dobiju i crnogorsko državljanstvo, koje je među stranim investitorima poznato kao CTBI (citizenship by investment). Projekat je kandidovala kompanija Adriatic Marinas, odnosno njena ćerka-kompanija PM 4.1.

Šta grade Arapi

Vlada je prihvatila argumentaciju Adriatic Marinasa da je njihov vlasnik državna investiciona korporacija Dubaija - ICD, prihvatila da finansira izgradnju ovog hotela čija se vrednost procenjuje na 43,67 mil EUR. Hotel ranga pet zvezdica radiće po tzv. mješovitom obliku poslovanja (kondo), a imaće 240 smeštajnih jedinica i u njemu će, kako navode, biti otvoreno 96 novih radnih mesta.

- Dostavljenim biznis planom predviđeno je da će investitor, u skladu sa zakonom, u okviru programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore ponuditi na prodaju maksimalno 144 smeštajne jedinice. Istovremeno, u prijavi je navedeno da je 15. novembra 2019. godine potpisan ugovor o upravljanju sa kompanijom Kerzner International, vodećom međunarodnom kompanijom koja se bavi izgradnjom i upravljanjem rizortima, destinacijama, ultraluksuznim hotelima i inovativnim iskustvima u oblasti zabave i igara na sreću. Pomenuta kompanija je, između ostalog autor brenda One&Only i Atlantis Resorta u Dubaiju - navedeno je u odluci Vlade.

Na listu prioritetnih projekata u turizmu, preko kojih se može dobiti i crnogorsko državljanstvo, da sada su uvrštena četiri projekta iz Kolašina - izgradnja kondo hotela Kolašin Resort&Spa, Breza, Bjelasica 1450 i K16, kao i po jedan na Žabljaku - kondo hotel Durmitor Hotel & Vilas i u Budvi - kondo hotel Kraljičina plaža u Miločeru.

Pod razvojnim projektom u oblasti turizma podrazumeva se izgradnja hotela sa pet zvezdica u primorskom regionu ili Podgorici ili najmanje četiri zvezdice u severnom ili ostalom delu središnjeg regiona. Neophodan minimum investicije je 15 mil EUR u primorskom regionu i glavnom gradu i najmanje pet miliona u severnom ili središnjem regionu. Projekat mora i da zapošljava najmanje 80 zaposlenih u primorskom regionu i glavnom gradu ili najmanje 25 zaposlenih u severnom ili središnjem regionu. Hotel mora imati najmanje 60 smeštajnih jedinica u primorskom regionu i glavnom gradu, ili najmanje 35 u severnom ili ostalom delu središnjeg regiona.

Hotel će biti završen u 2023, povrat investicije za 8 godina

Adriatic Marinas očekuje da će gradnju novog hotela početi do kraja ove godine, a završiti ga u drugom kvartalu (april, maj, jun) 2023. godine. Biznis planom je predviđen povrat te investicije u roku od osam godina od dana otvaranja hotela.

Hotel Boka Place je centralni deo celog novog kompleksa rezidencijalno-poslovnih objekata koje će Adriatic Marinas graditi uz Jadransku magistralu, u severnom i severoistočnom delu kompleksa Porto Montenegra, a koji će pored ostaloga, sadržati i apartmane za prodaju na tržištu, trgovine, kafiće, cinepleks bioskop i manji tržni centar, nekoliko bazena i niz javnih sadržaja za sport i rekreaciju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.