NavMenu

Koja industrijska grana u Srbiji troši najviše vode

Izvor: eKapija Ponedeljak, 15.06.2020. 14:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nomad_Soul/shutterstock.com)Ilustracija
U 2019. godini u sektorima industrije korišćeno je 4.232 miliona m3 vode. Najveći deo zahvaćene vode korišćen je za hlađenje pri proizvodnji električne energije. Korišćene vode povećane su za 1,2% u odnosu na prethodnu godinu, navodi se na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupno 4 232 miliona m3 zahvaćenih voda u sektorima industrije, 99,6% čine vode iz sopstvenog vodozahvata (99,2% površinske vode i 0,8% podzemne), a 0,4% iz javnog vodovoda.

Korišćene vode za potrebe industrije, posmatrano po sektorima i u odnosu na prethodnu godinu, u 2019. godini zabeležile su sledeća kretanja: Rudarstvo – rast od 11,6%; Prerađivačka industrija – pad od 6,2%; Snabdevanje električnom energijom, gasom i parom – rast od 1,4%.

Od ukupno korišćenih voda u industriji, 97,6% čine vode korišćene u snabdevanju električnom energijom, gasom i parom, 2,0% u prerađivačkoj industriji, a 0,3% u rudarstvu.

Od ukupno 119 miliona m3 otpadnih voda u industriji, 47,0% čine ispuštene vode iz sektora Prerađivačka industrija, 42,3% iz sektora Snabdevanje električnom energijom, gasom i parom, a 10,7% iz sektora Rudarstvo.

U 2019. godini prečišćeno je ukupno 46 mil. m3 vode, a od toga primarnim tretmanom 38,3%, sekundarnim tretmanom 12,5% i tercijarnim tretmanom 49,2%. Najveći udeo u prečišćenim vodama sektora industrije ima oblast Proizvodnja osnovnih metala – 40,5%, a potom slede Proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda – 12,6%, zatim Proizvodnja prehrambenih proizvoda sa 10,9% i Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija – 8,9%. Sve ostale oblasti sektora industrije imaju udeo prečišćenih voda od 27,1%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.