Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 15.06.2020.| 13:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dan poreske slobode - Zaposleni i poslodavci od danas do kraja godine ne rade za izmirivanje poreskih obaveza prema državi

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/William Iven)
U Srbiji je danas nastupio Dan poreske slobode, što znači da zaposleni i poslodavci više ne rade za izmirivanje poreskih obaveza prema državi, već su počeli da rade za sebe i svoju porodicu, objavio je Libertarijanski klub (Libek).

- Do danas smo radili da bismo platili sve poreze i doprinose - porez na dohodak, socijalne doprinose za obavezno penziono i zdravstveno osiguranje, PDV i akcize pri kupovini proizvoda, porez na imovinu za kuće i stanove u kojima živimo, kao i razne druge manje poreze, takse i naknade - navodi se u saopštenju.

Dan poreske slobode, kakao se objašnjava, računa se u odnosu na nivo javne potrošnje u bruto domaćem proizvodu (BDP). Ova vrednost pomnoži se sa brojem dana u kalendarskoj godini i po potrebi zaokruži na najbliži dan.

Ove godine, to je 15. jun, a Libek je tim povodom lansirao platformu Moj porez za 2020. godinu, koju su na onlajn konferenciji predstavili programski direktor ekonomske istraživačke jedinice Libeka Mihailo Gajić i zamenica glavnog i odgovornog urednika Talasa Lana Avakumović.

Preko platforme Moj porez, odgovarajući na nekoliko pitanja o svojim primanjima i potrošačkim navikama, svako može da izračuna koji je njegov lični Dan poreske slobode 2020. godine i koliko godišnje plaća poreza.

Pored toga, na toj platformi može da se sazna i koje sve poreze neko plaća, ali i kako država troši novac poreskih obveznika.

Libek se zalaže za smanjenje poreza i reformu fiskalne politike, ali napominje da to nije moguće uraditi preko noći.

Kako bi došlo do promena, neophodno je izgraditi kapacitete poreske uprave. Da bi jedna privreda napredovala, prvo je potrebno da se rastereti time što bi se smanjili porezi i doprinosi na rad. U tom slučaju preduzetnici, bi više uštedeli, pa bi samim tim mogli više da investiraju. Zapošljavanje bi bilo jeftinije, a plate bi bile veće. Samim tim, porastao bi životni standard građana Srbije, ističu iz Libeka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.