NavMenu

PKS: Smanjenje učešća za stambene kredite značajan podsticaj građevinskoj industriji i tržištu nepokretnosti

Izvor: eKapija Ponedeljak, 15.06.2020. 10:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)Ilustracija
Uvođenjem podsticaja kreditnoj aktivnosti građana, Narodna banka Srbije olakšala je pristup stambenim kreditima, čime se podstiče razvoj građevinske industrije, posebno u oblasti stambene novogradnje, saopštili su iz Privredne komore Srbije. Kako navode, za ovu zakonsku izmenu dugo su se zalagale članice Privredne komore Srbije.

Privredna komora Srbije i Grad Beograd početkom maja predložili su Vladi dodatne ekonomske mere za podsticaj privredne aktivnosti građevinske industrije, koja je, do pojave i širenja Kovida 19, u velikoj meri učestvovala u privrednom rastu Srbije.

- Građevinska industrija, kao i industrija građevinskog materijala dobiće dodatni zamajac za povećanje obima radova i usluga, a tržište će unaprediti tražnju - kaže Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju Srbije. Rast stanogradnje doprineće bržem oporavku građevinske industrije od posledica pandemije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu 2020. godine, vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Republike Srbije porasla je za 23,7% u odnosu na prvi kvartal 2019. godine. Broj stanova u periodu januar-mart 2020. godine, u odnosu na isti period 2019, prema izdatim građevinskim dozvolama, veći je za 36%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.