Izvor: eKapija | Ponedeljak, 15.06.2020.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Beogradu 30.6. i 1.7. prvi dvodnevni virtuelni događaj posvećen investicijama u nekretnine u Evropi

(Foto: Jakov Simović)
Profesionalna platforma koja se bavi promovisanjem tema u vezi sa razvojem investicija u nekretnine REBEC, ove godine, zbog poznate situacije sa virusom korona, donosi prvi dvodnevni virtuelni RE događaj u Evropi.

U vreme dok je još trajalo vanredno stanje, pokrenuti su REBEC vebinari. Pozvani su vodeći regionalni stručnjaci da se povežu, solidarišu i naprave brejnstorming, kako bi zajednički došli do što većeg broja alternativa za period koji dolazi.

- Odziv je bio izuzetan. Profesionalci su prepoznali naš poziv i istupili napred. Krajem aprila smo postali svesni da se u tradicionalnom, junskom terminu, događaj može odigrati samo na virtuelan način. Osim toga što nas uloga i ugled obavezuju, smatrali smo i da imamo kapacitet da odgovorimo na ovakav izazov. REBEC već odavno nije samo lokalni događaj, već mesto okupljanja vrhunskih regionalnih i svetskih profesionalaca, koji su se kalili pred najvećim izazovima. Imajući sve ovo na umu, doneli smo odluku da se upustimo u "odiseju" i napravimo dvodnevni virtuelan događaj poslednjeg dana juna i prvog dana jula, koji će imati 24 panela – kaže za eKapiju direktor REBEC-a Aleksandar Opsenica.

Oragnizator očekuje rekordan broj posetilaca i govornika iz regiona, Centalne i Istočne Evrope, a biće učesnika i iz Londona, Turske itd.

- Tehnički smo spremni za probijanje preliminarno određenih kapaciteta platforme – kaže Opsenica.

Virtuelni REBEC će se održati 30. juna i 1. jula na US WHOVA Event platformi i podariće publici 24 panela. Učesnici će moći da priđu događaju putem mobilne aplikacije, računara i laptop uređaja, a moći će i maksimalno da iskoriste networking sekciju, da ostvare kontakte između sebe, organizujući virtuelne sastanke uz pomoć alata koji su im bliski i na koje su naviknuti.

Ove godine REBEC je osvojio i podšku RICS-a iz kancelarije u Budimpešte, a imaće i tri vezana panela na temu procena. Zainteresovani posetioci mogu da se prijave na REBEC sajtu, gde će pronaći registracionu formu.

Oragnizator očekuje rekordan broj posetilaca i govornika iz regiona, Centalne i Istočne Evrope, a biće učesnika i iz Londona, Turske itd.

- Tehnički smo spremni za probijanje preliminarno određenih kapaciteta platforme – ističe Opsenica.

Virtuelni REBEC će se održati 30. juna i 1. jula na US WHOVA Event platformi i prodariće publici 24 panela. Učesnici će moći da priđu događaju putem mobilne aplikacije, računara i laptop uređaja, a moći će i maksimalno da iskoriste networking sekciju, ostvare kontakte između sebe, organizujući virtuelne sastanke uz pomoć alata koji su im bliski i na koje su naviknuti.

Aplikacija
Aplikacija (Foto: Jakov Simović)

Ova platforma nam je dala mogućnost da napravimo REBEC društvenu mrežu, koja će biti operativna i posle događaja. Takođe, postojaće mogućnost on-demand gledanja panela, kao i izlagački i sponzorski hub – dodaje Aleksandar Opsenica.

Posebno ističe panel "Kvadratura kruga", panel o arhitekturi, kao i blok dva panela posvećenih temi Proptech i razvoju infrastrukture i prateće digitalizacije, koja je, kako kaže sagovornik, "odavno ušla i u RE sektor, ali sada dobija jedan novi zamah".


Domaćim investitorima fokus na stanogradnji, stranci razmišljaju drugačije

Kada je reč o snazi srpskog tržišta, sagovronik eKapije kaže da uglavnom govorimo o potencijalu rasta, kao i o tome da je to tržište mlado i neiskorišćeno, a geostrateški važno.

- Jedan od pokazatelja veće razvijenosti srpskog tržišta, kao i sličnosti sa evropskim, jeste prisustvo međunarodnih konsultantskih kompanija koje se bave savetovanjem klijenata koji razvijaju projekte u oblasti RE. Od prvih pet svetskih konsultantskih kompanija, njih nekoliko imaju regionalne kancelariju u Beogradu, iz kojih sagledavaju ostala tržišta u okruženju – navodi.

Kaže i da je domaćim investitorima i dalje u fokusu stanogradnja. Smatra da je razlika između domaćih i stranih investitora u iskustvu, kao i u raznolikosti investicija.

- Strani investitori ozbiljno igraju na terenu logistike, industrije i health&wealth projekata – napominje Opsenica i dodaje da potencijal postoji i u novim proizvodima, koji su u vezi sa co-living i co-working konceptima: - Tražnja za tim proizvodima još nije vidljiva na srpskom tržištu, ali je izvesna. Srpsko tržište je svakako sve sličnije regionalnim tržištima Evrope, ali se prateća infrastruktura još nije razvila u dovoljnoj meri. Tema stanogradnje je među najatraktivnijim ove godine i na ovom panelu će govoriti vrhunski govornici, koji se bave razvojem stanogradnje u regionu, ali i šire. Uporedićemo trendove, sličnosti i razlike okolnih tržišta. Stanogradnja je posebno interesantna u vremenima krize. Primera radi, od 2009-2012, u vremenu ekonomske krize, potražnja za stanogradnjom je bila niska, ali u isto vreme nije bilo ni dovoljno fleksibilnosti i različitosti u karakteristikama proizvoda koji su bili u ponudi. Od 2014 je počeo novi ciklus u smislu daleko bolje ponude. Investitori koji su opstali i preživeli krizu, shvatili su šta treba da ponude tržištu. Tokom te krize su se i sami kupci edukovali. Sada ćemo videti koliko smo zapravo napredovali u odnosu na region. Ove godine će se na REBEC-u govoriti o tome u kom pravcu stanogradnja može da se razvija, u smislu fleksibilnosti ista su današnja očekivanja.

Panel
Panel (Foto: Jakov Simović)

Hotelska industrija zavisi od mobilnosti ljudi

Prvi dan REBEC-a posvećen je temi hotelijerstva i turizma, sa pet panela. Hotelski dan, kao uobičajeni deo programa, postoji već četiri godine. Dolaze predstavnici najvećih hotelskih grupacija, Accor, Radisson hotels, Hyatt, Louvre Hotels, a od konsultantskih kompanija biće PKF hotelexpert & tourisamexpert, Colliers, STR, Horwath HTL.

- Hotelska industrija deli sudbinu avio-kompanija i dosta zavisi od mobilnosti ljudi. Fleksibilnost tu još više dolazi do izražaja i projekcije neizvesne budućnosti u ovom sektoru će biti glavna tema – napominje naš sagovornik.


Korona razdvojila logistiku i retail sektor

- Do sada su logistika i retail sektor zajedno rasli, a onda ih je novonastala situacija sa koronom razdvojila - kaže Aleksandar Opsenica. - Logistika je tokom krize snažno odskočila i dobila na snazi, zbog toga što su ljudi nastavili da kupuju ono šta im treba, prelazeći sa uobičajenog načina kupovine na e-commerce. Pošto su se šoping centri zatvorili, retail sektor je pretrpeo jak udarac. Logistika nema prepreka da nastavi da dobro prihoduje i dalje.

REBEC će imati pet vezanih panela za retail i ove godine dolazi nenadmašan broj prvoklasnih govornika kaže Opsenica i zaključuje:

- Pokrićemo potrebe developera, kupaca i zakupaca, kao i opšti budući razvoj maloprodaje.

Aleksandra Kekić


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE