Izvor: eKapija | Subota, 13.06.2020.| 10:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta turistima nude Beogradska tvrđava i park Kalemegdan?

Sahat kula
Sahat kula (Foto: Suzana Obradović)
Beogradska tvrđava i park Kalemegdan predstavljaju kompleks od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, mesto iz koga je nastao i razvio se grad. Zahvaljujući svojoj bogatoj istoriji i brojnim sadržajima koje nudi, Beogradska tvrđava predstavlja najatraktivniju turističku destinaciju grada, ali i omiljeno mesto mnogih Beograđana, navedeno je na sajtu Turističke organizacije Beograda.

Sama po sebi, veoma je atkraktivna, jer posetiocima priča priče o "nekom drugom Beogradu", o životu koji se odvijao na ovom prostoru i različitim kulturama koje su se ovde preplitale. Najstariji sačuvani ostaci potiču iz prvog veka nove ere, iz vremena rimskog Singidunuma.

Tvrđava se menjala tokom vremena, prateći tokove razvoja vojne arhitekture i načina ratovanja u dugom periodu, od antike do sredine 18. veka. Primeri različitih načina gradnje, rimskog, srpskog, ugarskog, turskog i austrijskog, i danas se mogu videti na bedemima tvrđave.

Svaki deo Beogradske tvrđave krije svoju burnu i dugu istoriju. Danas kompleks Beogradske tvrđave zauzima površinu od blizu 60 hektara i mnogi njeni delovi su uređeni i dostupni posetiocima. Tvrđavu čine Gornji i Donji grad i park Kalemegdan.

Zahvaljujući bogatoj istoriji, brojnim kulturno istorijskim spomenicima na ovom prostoru, Beogradska tvrđava i park Kalemegdan proglašeni su za kompleks od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Brojni spomenici, spomen obeležja i druge znamenitosti krase Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan. Jedan od simbola grada i nezaobilazna tačka svakog turiste koji poseti Beograd svakako je spomenik Pobednik, podignut 1928. godine. Krajem prošle i početkom ove godine, kompletno je restauriran, po prvi put u svojoj istoriji. Na rekonstruisanom platou, Pobednik u punom sjaju čeka nove posetioce.

U blizini se nalazi maketa nekadašnjeg zamka despota Stefana, koji je u srednjem veku krasio Gornji grad. U neposrednoj blizini je i zgrada Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Rimski bunar, Vojni bunker, kao i česma Mehmed paše Sokolovića i Damad ali Pašino turbe. Na Gornjem gradu nalazi se i Sahat kula, kao i spomenik despotu Stefanu Lazareviću. U neposrednoj blizini, u Dizdarevoj kuli, danas se nalazi Narodna opservatorija Astronomskog društva Ruđer Bošković, a na gornjoj platformi su teleskopi dostupni posetiocima.

U parku Kalemegdan nalazi se Spomenik zahvalnosti Francuskoj, podignut u znak zahvalnosti srpskog naroda za pomoć Francuske u Prvom svetskom ratu. Pažnju posetilaca privlače i brojne biste i spomenici znamenitim ličnostima koji krase park. U centralnom delu nalazi se i fontana Borba, nastala početkom 20. veka. Veliko stepenište, koje se nalazi u nastavku Savskog šetališta, predstavlja najmonumentalniji parkovski motiv Kalemegdana. Ovde se nalazi i grobnica narodnih heroja, sagrađena 1948. godine. U parku Kalemegdan je i umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić na čijem platou se nalazi jedna od prepoznatljivih slika Kalemegdana - skulpura Buđenje.

Na Donjem gradu, gde je nekada bilo smešteno gradsko naselje sa kućama, crkvama i pijacom, danas se nalaze crkva Ružica i kapela Svete Petke, kao i ostaci mitropolitskog dvora koji je nekada bio na ovom prostoru. U ovom delu Beogradske tvrđave nalazi se i planetarijum, smešten u zgradi nekadašnjeg turskog kupatila. U neposrednoj blizini Kapije Karla VI, može se videti zgrada nekadašnje Vojničke kuhinje, objekat u kom su radne prostorije Arheološkog instituta, gde se čuvaju arheološki nalazi sa Beogradske tvrđave. Na Donjem gradu su i Kula Nebojša i Veliki barutni magacin - objekti dostupni za svakodnevne posete.

Na prostoru kompleksa nalazi se i Vojni muzej, a osim u zgradi, deo postavke je i na otvorenom prostoru na Beogradskoj tvrđavi. Ispred ulaza u muzej, kao i u tvrđavskom rovu, izloženo je oko 100 različitih tipova artiljerijskog oruđa i tenkova.

Za posetioce je otvoreno sedam objekata na Beogradskoj tvrđavi

Želja JP Beogradska tvrđava, koje upravlja Kompleksom i brine o njemu, jeste da ovo kulturno - istorijsko mesto obogati dodatnim sadržajima.

Za posetioce je otvoreno sedam objekata na Beogradskoj tvrđavi, a tokom cele godine, na ovom prostoru organizuju se brojne kulturno umetničke manifestacije, zabavni i sportski sadržaji.

Objekti dostupni za svakodnevne induvidualne i grupne posete su: Rimski bunar, Veliki barutni magacin, Kula Nebojša, Stambol kapija, Vojni bunker i Kazamati Vojnog muzeja sa izložbom "Srednjovekovne sprave za mučenje".

Svi objekti mogu se posetiti tokom sezone (mart - oktobar) svakodnevno od 11 do 19 sati, dok se u zimskom periodu objekti otvaraju povremeno (u okviru pojedinih manifestacija) i za organizovane turističke grupe. Osim pojedinačnih, u ponudi je i objedinjena ulaznica, sa kojom posetioci mogu da obiđu pet objekata na Beogradskoj tvrđavi.

Za najmlađe posetioce Kalemegdana, najzanimljiviji je "Jura avantura park" – park dinosaurusa u prirodnoj veličini, u kojem se nalazi više od 35 replika dinosaurusa, među kojima su i pokretni reptili iz praistorije, koji ispuštaju zvuke. Tokom cele sezone, svakodnevno, oni su dostupni za istraživanje, fotografisanje, edukaciju mališana i njihovo uvođenje u svet nauke kroz igru.

Izložbeni prostor na Savskom šetalištu postao je prepoznatljiva "galerija na otvorenom". Različite tematske izložbe na velikim printovima dostupne su posetiocima 24 časa dnevno. Tokom svake godine na ovom prostoru, kao i ispred Paviljona Cvijeta Zuzorić realizuju se izložbe koji privlače veliku pažnju posetilaca i celokupne javnosti. Osim izložbi o kulturno istorijskom i prirodnom nasleđu Beograda i Srbije, na ovom prostoru realizuju se i izložbe koje prikazuju lepotu drugih zemalja, u saradnji sa ambasadama i drugim institucijama.

Na prostoru kompleksa, nalaze se i košarkaški tereni dva najpopularnija kluba i dva najveća rivala u Srbiji – Crvene zvezde i Partizana.

Tvrđava nudi i brojne kulturno zabavne sadržaje koji zadovoljavaju različite ukuse i generacije. Festivali, koncerti, pozorišne predstave, izložbe, radionice – samo su deo bogate ponude kompleksa koji živi 365 dana u godini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.