Izvor: Dnevnik | Sreda, 03.02.2010.| 08:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počeo lov na divlje taksiste u Novom Sadu

(Foto: b)

Gradska saobraćajna inspekcija u Novom Sadu prekontrolisala je juče (2. februar 2010. godine) sto vozila u akciji uklanjanja divljih taksista sa novosadskih ulica. Tom prilikom su oduzeta dva automobila, 13 tablica i saobraćajnih dozvola, a napisane su i tri mandatne kazne. Takođe, juče u ranim jutarnjim satima, pre akcije inspekcije, reporteri "Dnevnika" osmotrili su kako divlji taksisti otimaju legalnim prevoznicima putnike za prigradske opštine, Bačku Palanku, Titel, Zrenjanin i Rumu.

Predsednik pokrajinskog Sindikata saobraćaja Milanko Grbić rekao je juče za "Dnevnik" da divljih prevoznika danas neće biti, jer će akcija koja je počela da se sprovodi uroditi plodom. Akciju će sprovoditi timovi sastavljeni od saobraćajnih, tržišnih i inspektora rada, uz pomoć policije. I član gradskog veća zadužen za saobraćaj Siniša Bubnjević potvrdio je za "Dnevnik" da će akcija u Novom Sadu trajati mesec dana od ujutro do uveče, kako bi se što pre iskorenio ovaj problem u gradu.

Kod bolnice i Futoške pijace juče pre podne stajali su taksisti za Bačku Palanku i Rumu, a od hladnjače su vozili prema Titelu, Žablju i Zrenjaninu. Prevoz autobusom je u proseku skuplji od linijskog taksija za 30 do 40 dinara.

- Iz Rume sam, a radim u Novom Sadu i zgodno mi je da idem linijskim taksijem, jer je udobnije, a i vreme mi više odgovara od onog kada bi išla autobusom. Ne pamtim kada sam poslednji put sela u bus. Pozovem jednog od taksista sat ranije, on dođe pred kuću po mene, na stanici pokupimo još troje, a često ima rezervisana sva četiri mesta – priča Danijela Grujić iz Rume.

Razumljivo, linijski taksisti nisu želeli da pričaju za novine, a samo jedan od njih je rekao da će on i dalje svoje stalne mušterije voziti bez obzira na sve.

Grbić ističe da su prevoznici zbog ovakve prakse za tri godine izgubili oko 7 mil EUR.

- Pre tri godine smo sa udruženjem "Pantrans" pokrenuli akciju protiv sive ekonomije, divljih i linijskih prevoznika, a po statistici je u tom periodu izgubljeno oko 7 mil EUR. Niko do sada to nije suzbio, a nadam se da sada hoće – kaže sagovornik lista "Dnevnik".

Podsetio je da su svojevremeno u Novom Sadu republički inspektori u pratnji policije u okviru jedne takve akcije oduzeli petnaestak vozila, zaplenili tablice pojedinim divljim taksistima i napisali nekoliko prijava, ali se nelegalni linijski taksisti konstantno vraćaju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.