NavMenu

Obeležavanje Međunarodnog dana joge 27. juna u Beogradu

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.06.2020. 13:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: BlurryMe/shutterstock.com)Ilustracija
Ambasada Indije u saradnji sa Gradom Beogradom, joga centrima i instruktorima, organizuje proslavu Međunarodnog dana joge na platou ispred glavnog ulaza u Skupštinu grada Beograda 27. juna. S obzirom da se Međunarodni dan joge (21. jun) poklapa sa datumom održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji, manifestacija je pomerena za narednu subotu, 27. jun.

Osim u prestonici, Međunarodni dan joge će biti obeležen u oko 15 gradova u Srbiji u nedelji od 21. do 28. juna. Godine 2019. Međunarodni dan joge proslavljen je u 13 gradova širom Srbije. Širom sveta, milioni praktičara i ljubitelja joge slave 21.jun kao Međunarodni dan joge od 2014. godine, kada su Ujedinjene nacije usvojile rezoluciju koju je podržalo čak 177 zemalja članica, uključujući Srbiju.

- Tokom govora u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, premijer Indije Narendra Modi je skrenuo pažnju na jogu u kontekstu borbe protiv klimatskih promena, jer bi ona mogla biti podsticaj za osmišljavanje novih stilova života koji bi afirmisali obziran odnos prema životnoj sredini i održivi razvoj. Ova drevna indijska metoda se pokazala blagotvornom i tokom pandemije izazvane virusom korona. Dok je u mnogim zemljama bila na snazi zabrana kretanja, istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard u SAD preporučivali su redovno vežbanje joge. Osim vođene meditacije koja pomaže ljudima da se opuste i bolje nose sa stresnim situacijama, pokazalo se da neke vežbe kontrolisanog disanja (pranajame) mogu otvoriti disajne puteve i tako sprečiti skupljanje sekreta u plućima kod ljudi sa hroničnim respiratornim tegobama - saopštili su organizatori.

Stoga je tema ovogodišnjeg izvođenja vežbi prigodna - "joga kao sredstvo u borbi protiv virusa korona, društvene izolacije, depresije, dosade, i tehnike disanja kao deo procesa isceljenja, opšte dobrobiti i meditacije."

Ovogodišnju manifestaciju će podržati kompanija Carnex promovišući svoju liniju vegetarijanskih proizvoda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.