NavMenu

Manji profit banaka u Srbiji u 2019. godini

Izvor: Beta Četvrtak, 11.06.2020. 12:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Banke u Srbiji su prošle godine zaradile 62,8 milijardi dinara, što je oko 530 mil EUR, a za 60 mil EUR je manje nego u 2018. godine, piše Politika.

Broker kuće Momentum Nenad Grujaničić rekao je da je prošlogodišnji rezultat banaka umanjen jednokratnim efektima poput troška na saniranje kredita u "švajcarcima", kao i povećanim ostalim rashodima.

To je i uzrok, što je nominalno posmatrano prinos na kapital bankarskog sektora pao ispod 10% i bio je niži u odnosu na prethodne godine.

Kada se posmatraju udeli na tržištu nastavljena je konsolidacija vlasništva banaka, pa sada prvih deset banaka zauzima 85% tržišta, dok su pre svega nekoliko godina te banke činile oko 70% tržišta.

U Srbiji trenutno posluje 26 banaka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.