NavMenu

Nema podizanja učešća za stambene kredite - Banke svakom klijentu mogu propisati različite uslove

Izvor: eKapija Sreda, 10.06.2020. 08:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Narong Jongsirikul/shutterstock.com)Ilustracija
Banke u Srbiji nisu podnele inicijativu za povećanje obaveznog učešća za stambene kredite, kažu za eKapiju u Udruženju banaka Srbije (UBS) i dodaju da s obzirom na to da banka posmatra svakog klijenta pojedinačno, moguće je da se uslovi za odobravanje kredita razlikuju za svakog klijenta.

- Ne postoji nikakva inicijativa za povećanje obaveznog učešća ni na nivou pojedinih banaka, a još manje na nivou bankarskog sektora - navode za naš portal.

Napominju da kada je reč o odobravanju stambenih kredita, nema promene u kreditnoj politici koja je važila prethodnih meseci.

- Uslovi za stambene kredite su veoma povoljni. Prema podacima Narodne banke prosečna kamatna stopa na ovu vrstu zajmova u prvom tromesečju iznosila je 2,7% - objašnjavaju u Udruženju banaka.

Ističu da ipak građani moraju znati da svaka banka vodi svoju poslovnu politiku, i da posmatra svakog klijenta pojedinačno.

- Nije nužno da identične uslove može dobiti svaki klijent, jer se njegova kreditna sposobnost procenjuje na osnovu niza relevantnih faktora. Mi zato uvek pozivamo građane da prvo u svojoj banci zatraže kompletnu i preciznu informaciju o mogućnostima koje su im na raspolaganju - ističu u UBS.

Podsetimo, poslednjih dana u medijima se pojavila informacija da su banke zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa, podigle minimalno učešće za stambene kredite sa dosadašnjih 20 na 30%. Detaljnije o tome kakva je trenutna situacija na tržištu nekretnina, čitajte u posebnom tekstu.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.