NavMenu

Sami kače zvezdice - šta donosi predloženi pravilnik o kategorizaciji hotela

Izvor: Novosti Utorak, 02.02.2010. 11:54
Komentari
Podeli

Hoteli će sami procenjivati koliko "zvezdica" treba da okače na tablu ispred ulaza. U tome će im pomoći formular sa tačno navednim brojem bodova koje nosi svaka usluga. Ovo samoocenjivanje, svakako, neće proći bez provere, jer će turistički inspektori na terenu proveriti da li su se hotelijeri "okitili" pravim brojem "zvezdica".

Ove novine donosi predlog pravilnika o kategorizaciji hotela, čiji autori navode da će biti daleko stroži od važećeg. Predloženim dokumentom, na primer, isti standardi biće propisani za nove, ali i za ranije izgrađene hotele.

Državni sekretar za turizam Goran Petković objašnjava da je najviše odredaba važećeg Pravilnika posvećeno tehničkim elementima hotela, kao što je protivpožarna zaštita, širina hodnika, kvadratura soba, udaljenost aerodroma... Prema novom, i kvalitet usluga će značajno uticati na broj "zvezdica".

- Najveći problem je što većina hotela u Srbiji ima dve "zvezdice" i zato treba da promene strukturu i dobiju bar još jednu, dok na najvažnijim turističkim lokacijama treba da se izgrade luksuzni objekti - kaže Petković.

Prema njegovim rečima, potrebna je bolja saradnja hotelijera, kongresnih biroa i turističkih organizacija oko strategije prodaje. Hoteli su, u proseku, popunjeni 29 do 35 odsto, a fiksni trošak zahteva da hotel bude popunjen 50 i više odsto.

- Mali broj hotela ima dodatne usluge, poput frizera, masaže, rekreacije ili bazena. Zato će kreditna sredstva ove godine biti dostupna i za prilagođavanje hotela novom pravilniku - zaključuje Petković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.