NavMenu

Probijen tunel Straževica na obilaznici oko Beograda - Od Ostružnice do Bubanj Potoka sve gotovo 2022. godine?

Izvor: eKapija Utorak, 09.06.2020. 15:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nikifor Todorov/shutterstock.com)Ilustracija
Tunel Straževica na obilaznici oko Beograda, deonica od mosta preko Save kod Ostružnice do Bubanj Potoka, danas je probijen u prisustvu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović. Reč je o probijanju novog tunela Straževica, koji će biti deo leve trake auto-puta beogradske obilaznice.

Izgradnja levog tunela Straževica, u dužini od 733 metra, vredna je oko 20 mil EUR i u Putevima Srbije očekuju da taj infrastrukturni objekat bude završen i pre ugovorenog roka. Rok za završetak levog tunela Straževica je po ugovoru početak 2022. godine, navodi se na sajtu ministarstva.

Probijanju tunela danas su prisustvovali i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i v.d. direktora JP Putevi Srbije Zoran Drbnjak.

Mihajlovićeva je podsetila i da je Beograd jedina prestonica u Evropi koja nema obilaznicu.

- Završetkom obilaznice tranzit će ići efikasnije, a građanima ćemo obezbediti kvalitetniji život. Deonica od Ostružnice do Bubanj Potoka biće gotova 2022. godine, čime ćemo dodatno rasteretiti saobraćaj u gradu. Hvala kineskoj i azerbejdžanskoj vladi, kompanijama i svim radnicima što se projekat realizuje u dogovorenoj dinamici i rokovima - rekla je Mihajlovićeva.

Zoran Radojičić rekao je da je Srbija u velikom talasu infrastrukturnih projekata, te da i grad Beograd realizuje puno značajnih projekata.

- Obilaznica je jedan od tih izuzetno značajnih projekata. Izgradnja je počela 1992, a prva faza urađena je posle 20 godina. Značaj za Beograd je jasan i ogroman. Sav tranzitni saobraćaj će se pomeriti iz gradskog jezgra, pa će i gradski saobraćaj bolje funkcionisati, biće manje zagađenja, a vožnja bezbednija. I ekonomski aspekt nije ništa manje važan", rekao je Radojičić.

Jang Bo, direktor kompanije Power China izjavio je da je ovo ključan projekat saradnje dve države, deo inicijative "Pojas i put", projekta koji potvrđuje naše čelično prijateljstvo.

- Probijanje tunela koje je izvedeno 225 dana pre roka je veliki uspeh za Power China . Hvala Vladi Srbije i resornom ministarstvu na podršci. "Pauer Čajna" će nastojati da svojim trudom i radom uspešno završi izgradnju obilaznice, a odličnim rezultatima opravdaćemo ukazano poverenje, brigu i ljubav. I ubuduće ćemo podržavati razvoj srpske privrede i ekonomije - rekao je Jang.

Zoran Dribnjak izjavio je da je obilaznica oko Beograda duga 47 km i da se trenutno radi deonica od Ostružnice do Bubanj potoka, u dužini od 20 km.

- Na ovoj deonici imamo tri sektora - Ostružnica-Orlovača, Orlovača - tunel Straževica i treći od Straževice do Bubanj potoka. U pitanju su komplikovani i zahtevni radovi, koji se izvode po posebnim procedurama i tehnologiji. Nakon 30 godina dobićemo obilaznicu oko Beograda, zahvaljujući pomoći i podršci Vlade Srbije - rekao je on.

Završetkom leve trake auto-puta od novog mosta na Savi kod Ostružnice, kao i obe trake autoputa od tunela Straževica do petlje Bubanj Potok, biće kompletirano svih 47 kilometara autoputa od Batajnice do Bubanj Potoka.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture očekuju da to bude završeno za manje od dve godine, kao i da uskoro bude ugovorena i gradnja dodatnih 31 kilometar obilaznice od Bubanja Potoka do Vinče i Pančeva.

Tada će biti izgrađen ceo prsten beogradske obilaznice, koja je počela čija izgradnja je počela pre oko 30 godina kako bi se izmestio teretni saobraćaj iz grada.

Gradnja deonice obilaznice oko Beograda od mosta preko Save kod Ostružnice do Bubanj Potoka u dužini od 20,4 km košta 207 mil EUR.

Glavni izvođač je kineska kompanija Power Construction Corporation of China, a podizvođač je azerbejdžanski Azvirt, kao i domaće firme.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.07.2024.  |  Finansije

Kako da onlajn proverite radni staž i visinu buduće penzije?

Građani Srbije koji žele da dobiju informacije o stažu osiguranja ili da dobiju okvirnu projekciju visine buduće penzije, moći će to da učine preko elektronskog servisa PIO fonda. Međutim, za korišćenje elektronskih servisa "Moj staž i moja penzija" i "e-Kalkulator" neophodno je imati eID broj građana. Za osiguranike koji nemaju eID građana, na sajtu Fonda PIO dostupan je elektronski servis "Uvid u podatke matične evidencije", za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.