Izvor: eKapija | Ponedeljak, 08.06.2020.| 14:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vinarija Trišić dokaz da Beograd ima hektare povoljnih pozicija za vinograd

Vinograd vinarije Trišić (Foto: Beoinfo)
Vinarija Trišić u selu Vranić u opštini Barajevo najbolji je primer koji pokazuje da je razvojna šansa Beograda upravo u poljoprivredi, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Naglasio je da, kada posetilac vidi jednu ovakvu vinariju, zapita se da li je u Francuskoj ili u Srbiji zahvaljujući dobrim vinarima, a jedan od njih je i Momčilo Trišić, navedeno je na sajtu Grada.

- Napraviti vinograd i vinariju nije lak posao. Potrebne su godine kako bi se vinograd zasadio i počeo da daje plodove. Ova porodica je počela sa radom 2008. godine, da bi se tek u 2012. godini pojavila njihova vina. Danas je ova vinarija jedna od najboljih na teritoriji grada u koju je uložen ogroman trud i koja predstavlja veliku šansa za Srbiju. Oni imaju 8.000 čokota, godišnje naprave oko 7.000 flaša i proizvode samo vina od svog grožđa, tako da na najbolji način pokazuju kako se ovaj posao radi - istakao je Vesić.

On je dodao da vinarija Trišić proizvodi vrhunska francuska i nemačka vina i dodao da ova vinarija ne doprinosi samo boljem razvoju Srbije već i izvozi svoja vina van zemlje.

- Kao Grad Beograd, podržavamo poljoprivredu, a na to ukazuje upravo podatak da je pre osam godina, 2012. godine, Grad izdvajao oko 20 miliona dinara za subvencije za poljoprivredu, a ove godine 240 miliona - istakao je Vesić, precizirajući da je ova vinarija do sada dobijala sredstva iz republičkog budžeta.

Vesić je naglasio da je u Beogradu 250.000 obradovog zemljišta, a da se 170.000 hektara obrađuje.

– Beograd je najveći poljoprivredni region posle Vojvodine i zato je poljoprivreda šansa Beograda, kao što su turizam i neke druge privredne grane. Mi smo se pre osam godina okrenuli ka poljoprivredi. Grad Beograd je donošenjem Zakona o glavnom gradu skoro sve nadležnosti iz poljoprivrede preuzeo na sebe. Novac od iznajmljivanja poljoprivrednog zemljišta ide Gradu Beogradu, a uvodimo i poljočuvare – podsetio je Vesić.

On je istakao da je porodica Trišić primer kako ljudi od svog rada mogu lepo da žive i kako država treba da stane uz njih.

Vlasnik vinarije Momčilo Trišić rekao je da je ova vinarija po kvalitetu prevazišla mnoge poznate svetske vinarije.

- Zadovoljstvo mi je što sam imao mogućnost da na imovini mog pradede podignem vinariju. Ovo što mi imamo, što ima Srbija, veoma je teško naći u svetu. Beograd ima nekoliko hiljada hektara izuzetno povoljnih pozicija za vinograd – rekao je Momčilo Trišić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.