Izvor: Beta | Ponedeljak, 08.06.2020.| 13:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izgradnja brze saobraćajnice Sombor-Kikinda najavljena za 2021. godinu

Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će do kraja godine biti završena projektno-tehnička dokumentacija za brzu saobraćajnicu Sombor-Kikinda, a da će u 2021. započeti izgradnja.

- U pitanju je zahtevna saobraćajnica, duga 175 kilometara i procenjene vrednosti oko 835 mil EUR. To je važan put koji će povezati Rumuniju, Mađarsku i Srbiju i doprineti razvoju industrije u ovom delu Srbije - rekla je Mihajlovićeva, koja je posetila Sombor i sa gradonačelnicom Dušankom Golubović i direktorom Puteva Srbije Zoranom Drobnjakom obišla rehabilitovani državni put na deonici od Sombora ka Bačkom Bregu.

Navela je da su u prethodne četiri godine u Zapadnobačkom okrugu uložene 1,2 milijarde dinara u rekonstrukciju regionalnih i delom lokalnih puteva.

- To ćemo nastaviti i kroz novi investicioni ciklus i projekat rehabilitacije 5.000 kilometara puteva, tako da ćemo preko 300 kilometara puteva rekonstruisati u Zapadnobačkom okrugu - rekla je ministarka.

Dodala je da je rehabilitovana saobraćajnica od Sombora ka Bačkom Bregu važna, jer će doprineti daljem povezivanju ljudi, posebno građana Sombora i Baje, gradova pobratima, kao i zbog graničnog prelaza Bački Breg, koji treba da primi teretni saobraćaj preko pet tona.

Mihajlovićeva je dodala da očekuje da do kraja godine bude završena projektno-tehnička dokumentacija za brzu saobraćajnicu Sombor-Kikinda.

Gradonačelnica Sombora je rekla da je projekat rekonstrukcije puta Sombor - Bački Breg deo projekta međugranične saradnje Mađarske i Srbije.

- Rekonstrukcijom je omogućena veća nosivost puta sa ciljem otvaranja graničnog prelaza Bački Breg za teretni saobraćaj. U prethodne četiri godine asfaltirali smo i rekonstruisali više desetina kilometara puteva u gradu i izgradili četiri kružna toka. Brza saobraćajnica je svakako najveći prioritet, jer će doprineti daljem ekonomskom razvoju i široj afirmaciji privrede grada Sombora - rekla je Golubovićeva.

Zoran Drobnjak je podsetio da je put završen u novembru prošle godine, u dužini od 14 kilometra.

- Ovo je važna saobraćajnica koja može da nosi teretni saobraćaj. Vrednost radova je 315 miliona dinara. Takođe, radimo put od Kule do Vrbasa, a radićemo i put Kula-Sombor. U procesu smo izbora projektanta za brzu saobraćajnicu od Sombora do Kikinde - rekao je Drobnjak.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.