NavMenu

Kadrovi bivšeg Arsenala pomažu razvoj brodogradnje u Srbiji - U apatinsko brodogradilište uloženo 800.000 EUR

Izvor: Vijesti Nedelja, 07.06.2020. 14:47
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandra Kekić)
Bivši direktor tivatskog Arsenala kupio je brodogradilište u Apatinu i obnavlja ga sa grupom radnika iz Boke. Naime, kompanija Arsenal Rem iz Kraljeva, bivšeg tehničkog direktora vojnog brodogradilišta Arsenal u Tivtu, mornaričko-tehničkog pukovnika u penziji, Vasilija Pecića, dobiće podršku Vlade Srbije da obnovi i razvije brodogradnju u toj državi.

To je obećala premijerka Srbije Ana Brnabić koja je nedavno posetila Apatin i tamošnje brodogradilište na reci Dunav, a čiji je Arsenal-Rem vlasnik od prošle godine, pišu crnogorske Vijesti.

Kompanija Arsenal Rem iz Kraljeva, a koja ima i istoimenu crnogorsku kćerku kompaniju u Tivtu, za 2,1 mil EUR je lani kupila Brodogradilište Apatin koje je nakon niza neuspelih privatizacija završilo u stečaju. U nabavku nove opreme za brodogradilište firma je u međuvremenu uložila 800.000 EUR.

- Kada već nismo uspeli da spasimo brodogradnju u Tivtu i Crnoj Gori, bar da Tivćani probaju da spasu brodogradnju u Srbiji - komentarisao je Pecić ovaj poslovni potez za Vijesti.

On je proteklih desetak godina, od kada je zatvoren Arsenal u Tivtu i Jadransko brodogradlište Bijela, nastojao da preko svojih firmi iz Kraljeva i Tivta održi kontinuitet brodograđevne i brodoremonte delatnosti u Boki koja ima viševekovnu tradiciju, a ukazivao je da za to nije bilo razumevanja kod crnogorske Vlade.

Svi Pecićevi predlozi da se makar deo kapaciteta Arsenala ili Bijele sačuva i nastavi brodograđevinska delatnost su odbijeni sa obrazloženjem, kako je ukazivano, da budućnost Boke i Crne Gore nije u industriji, već dominantno u turizmu.

Mornarica Crne Gore, kao ni kompanija Pomorski saobraćaj Kamenari ili drugi brodari koji imaju veća turističko-izletnička plovila, više nemaju gde u svojoj državi da obave dokovanja i druge ozbiljnije remontne zahteve na svojim brodovima.

Crnogorski državni zvaničnici, u korona krizi i žestokom uticaju na turističku privredu, "pomenili su ploču" i počeli govoriti o potrebi restrukturiranja privrede u pravcu većeg udela industrije i proizvodnje, umesto da se država oslanja samo na turizam i usluge.

Za brodogradnju je kasno, jer su oni koji su bili zainteresovani da je razvijaju u Crnoj Gori u međuvremenu svoje planove preusmjerili na druge države.

Dobrim majstorima plate i do 1.200 EUR

Inače, Apatinsko brodogradilište bilo je najveće rečno brodogradilište u bivšoj Jugoslaviji i drugo je po veličini u Evropi. Osnovano je pre tačno 100 godina i bilo je sa 800 radnika najveći poslodavac u tom vojvođanskom gradu i jedno od najuspješnijih izvoznih kolektiva u Srbiji.


Raspolaže tehničkim kapacitetima koji su omogućavali da se u njemu grade rečni, ali i morski brodovi različitog tipa i namena - od tankera i balk kerijera, preko tegljača, potiskivača, barži, plovnih bagera i plovila za naftnu i ofšor industriju, dužine do 135 metara i veličline do 6.000 tona deplasmana. Sagrađeno je više od 400 brodova.

Gotovo potpuno ekonomski uništeno brodogradilište, ali koje je sačuvalo glavne tehničke resurese - među kojima i sinhrolift, Pecić je proteklih meseci počeo vraćati u život.

Trenutno u brodogradilištu radi 20 stalnih radnika, ponovno su počeli remonti rečnih brodova i plovila, ali su planovi Arsenal Rema ozbiljniji, pa je tako Pecić već sklopio sporazum o saradnji sa Srednjom tehničkom školom u Apatinu gde će biti uveden sistem dualnog obrazovanja mladih za deficitarna zanimanja u brodogradilištu, prvenstveno zavarivače i brodomontere.

Ta kompanija je zavarivačima ponudila početnu platu od 600 EUR, ali ona zavisno od njihove veštine i toga da li mogu variti prohrom, aluminijum i slične lake ili legirane metale, iznosi i do 1.200 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.