Izvor: eKapija | Nedelja, 07.06.2020.| 18:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija i Kina potpisale memorandum u oblasti svemirskih tehnologija - U planu i zajednička izgradnja stanica za prijem satelitskih podataka

Ilustracija (Foto: YouTube/screenshot)
Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan Džang potpisali su u petak, 5. juna, tokom video-konferencijskog sastanka, Memorandum o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i upotrebi svemira u mirne svrhe.

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u istraživanju, razvoju i primeni svemirskih tehnologija, uključujući zajedničku izgradnju stanica za prijem satelitskih podataka, razvoj satelitskih sistema i servisa sa pružanjem usluga lansiranja, razmene i primene satelitskih podataka u svrhu razvoja inovativnih usluga i razvoja nauke o Zemlji, opažanja, klimatskih promena i životne sredine i drugo.

Kineski partneri uputili su poziv delegaciji Vlade Republike Srbije i srpskim naučnicima da posete Kinesku svemirsku agenciju i centre za razvoj svemirskih tehnologija, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Popović je naveo da su partneri iz Kine spremni da Srbiji stave na raspolaganje sve svoje znanje i iskustvo u oblasti razvoja i primene svemirskih tehnologija.

Keđan Džang je istakao da je Srbija stari prijatelj Kine, uz ocenu da je potpisivanje memoranduma u zajedničkom interesu obe zemlje i da predstavlja korak napred u promovisanju bilateralne saradnje u oblasti svemirskih tehnologija.

- Nadam se da će ova oblast ubuduće zauzimati značajno mesto u planu ekonomske saradnje Kine i Srbije na dobrobit naših građana - rekao je predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije.

On je istakao da Srbija ima odlične inženjere, izrazivši očekivanje da će se što veći broj srpskih naučnika uključiti u zajedničke projekte Kine i Srbije u ovoj oblasti.

- Naš cilj je, da se na svemirskim letelicama koje ćemo zajednički projektovati nađe i zastava Srbije - rekao je Džang.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.