Izvor: eKapija | Nedelja, 07.06.2020.| 18:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rekonstruiše se i zgrada Pošte na Savskom trgu - Zdanju se vraća izgled od pre Drugog svetskog rata

Fasada zgrade pošte u srpsko-vizantijskom stilu, po projektu arhitekte Momira Korunovića (Foto: Muzej nauke i tehnologije Beograd/ Nepoznati autor)
Osim rekonstrukcije Savskog trga u Beogradu, koja je uveliko u toku, u planu je da i Pošta na toj lokaciji bude rekonstruisana, odnosno da joj se vrati izgled koji je imala pre bombardovanja, najavio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

- Pokrećemo postupak kako bi smo izvršili rekonstrukciju zgrade Pošte 6 i vratili joj stari izgled koji je imala pre bombardovanja. Pokušaćemo da u istom trenutku kada otvorimo Savski trg da bude završena i fasada Pošte. Imaćemo celu sliku grada onako kako je on nekad izgledao, ali sa velikim trgom - rekao je Stojčić.

Završetak trga zavisi od montaže spomenika Stefanu Nemanji, koji treba da stigne iz Moskve, a kako je Stojčić naveo, taj proces usporava nepovoljna situacija sa koronavirusom u Rusiji.

- To će nam prolongirati radove svakako- Bila je ideja da radovi budu završeni krajem leta, ali će se radovi preneti u jesen. Montaža posmenika će trajati mesec i po dana. Kada spomenik bude montiran, imamo još neke radove da završimo - rekao je Stojčić za Studio B.

Čuvena zgrada sagrađena je davne 1929. godine po planu arhitekte Momira Korunovića, te je po mišljenju mnogih kritičara toga vremena predstavljala vrhunac njegovog stvaralaštva. Projektovana je u srpsko-vizantijskom stilu koji je jedini autentični pravac u arhitekturi nastao na Balkanu.

Međutim, nakon što je pretrpela velika oštećenja u toku Drugog svetskog rata morala je biti obnovljena, ali ovaj put ju je reprojektovao arhitekta Pavle (Pavel) Krat, ruski emigrant, prema čijoj zamisli je ona umnogome promenila spoljašnost.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.