NavMenu

Potpisani sporazumi za jačanje energetske saradnje Srbije i Mađarske

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.06.2020. 16:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto razgovarali su danas u Budimpešti o realizaciji dogovora o jačanju saradnje dveju zemalja u oblasti energetike.

Antić je preneo da su danas u Budimpešti potpisana i dva dokumenta koji predstavljaju kamen temeljac za saradnju energetskog sektora, odnosno energetskih kompanija.

Memorandume o razumevanju između elektroenergetske kompanije (MVM Magyar) i EPS-a i Srbijagasa potpisali su generalni direktor MVM - Gjorgi Koborm, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ministar je ocenio da je današnji dan strateški važan za saradnju energetskih kompanija iz Mađarske i Srbije i građane, i konstatovao da se dve zemlje nalaze u najboljoj fazi svojih političkih, privrednih i prijateljskih odnosa.

On je istakao da su Srbija i Mađarska najznačajniji partneri u energetskom sektoru i da se planira više zajedničkih projekata u narednom periodu, što će biti u interesu celog regiona.

- Dogovorili smo se o tome da i naše kompanije rade na povećanju kapaciteta elektroenergetske interkonekcije, i to će biti važan korak - rekao je Anić i podsetio na to da Mađarska ima snažan nuklearni sektor i ozbiljne proizvođače energije, uključujući obnovljive izvore energije.

Prema njegovim rečima, Srbija ima jak termosektor i snažne hidrokapacitete, segmente koje druga strana nema i koji mogu dobro da se ukomponuju i da u budućnosti zajednički balansiramo, što će predstavljati dodatnu vrednost za Srbiju i Mađarsku.

- Planiramo i zajednički ćemo razmatrati projekte u trećim zemljama. Postoji realna mogućnost da EPS i MVM zajednički nastupaju na projektima u regionu i to će biti takođe jedan od prioriteta, a očekujemo dosta i od saradnje te mađarske kompanije i Srbijagasa - rekao je Antić.


Što se tiče gasovoda, ministar je ocenio da su obe zemlje dosta uradile da bi se projekat realizovao i da dobijemo sigurno dodatno snabdevanje za nas i ceo region.

U fazi smo kada možemo da kažemo da smo prešli veliki deo puta i da ulazimo u završni deo projekta, podvukao je Antić i dodao da će do kraja godine srpski deo gasovoda biti u potpunosti završen i da će Srbija biti spremna da preuzme gas iz Bugarske i isporuči ga Mađarskoj.

Sve će to dati novi kvalitet u regionu i sugurno snabdevanje gasom, kao i sigurnost da se privrede mogu dalje razvijati, poručio je on.

Sastanak je održan na inicijativu mađarske strane, nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana, a u cilju realizacije dogovora o jačanju saradnje Srbije i Mađarske u oblasti energetike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.