Izvor: eKapija | Četvrtak, 04.06.2020.| 12:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Objavljen plan izgradnje TE Kolubara B - Ne povećava se ukupna proizvodnja električne energije iz uglja

(Foto: Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije/Prostorni plan, screenshot)
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt prostornog plana područja posebne namene za izgradnju Termoelektrane Kolubara B i procena uticaja na životnu sredinu.

Kako piše u dokumentaciji, donošenjem Prostornog plana obezbeđuje se planski osnov za izgradnju kompleksa TE Kolubara B, razvodnih postrojenja i poveznih i priključnih dalokovoda, odlagališta termogenog otpada, kao i cevovoda za tehničku vodu i prateće infrastrukture.

Prema Planu, područje Prostornog plana obuhvata površinu od 96,48 km2, na delovima opština Obrenovac (cele katastarske opštine Poljane i Konatice i deo KO Draževac), opštine Lazarevac (cele katastarske opštine Cvetovac, Stepojevac i Veliki Crljeni), opštine Ub (cela katastarska opština Kalenić) i opštine Lajkovac (cela katastarska opština Mali Borak).

Termoelektrana Kolubara B obuhvatiće tri prostorne celine:

1. Kompleks termoelektrane kapaciteta do 400 MW, sa poveznim elektro-energetskim koridorom 400kV i 110kV i koridorom potisnog cevovoda za transport sirove vode od crpne stanice do termoelektrane, uključujući i crpnu stanicu

2. Deponija termogenog otpada sa veznim infrastrukturnim koridorom

3. Elektroenergetski infrastrukturni koridor, trafostanica 400/110 kV Konatice sa PRP 400 kV i 110 kV i priključnim dalekovodom 400 kVi 110 kV i PRP 10 kV sa vodom za sopstvenu potrošnju trafostanice Konatice i priključnim putem do PRP 400 kVi TS 400/110 kV Konatice.

Kako je istaknuto, konačni gabariti i visine svih objekata biće definisani tokom izrade tehničke dokumentacije.

Snabdevanje sirovom vodom nove termoelektrane biće obezbeđeno iz postojeće crpne stanice TE Kolubara A, nakon njene rekonstrukcije.

Kako se navodi u dokumentaciji, TE Kolubara B biće zamenski kapacitet za stare blokove koji će biti stavljeni van pogona (TE Kolubara A i dr.).

- Time se ne povećava ukupna proizvodnja električne energije iz uglja. TE Kolubara B kao "novo ložište" potpada pod veoma rigorozne mere zaštite životne sredine u skladu sa domaćim i međunarodnim standardima. Izrada Prostornog plana je realizovana istovremeno sa izradom studijske i tehničke dokumentacije na nivou idejnog rešenja, što će omogućiti utvrđivanje planskih rešenja sa većom dozom sigurnosti – precizira se u Planu.

Navedeno je da su u obuhvatu Planskog područja rezerve uglja uglavnom iscrpljene, osim u kopu Radljevo i delimično u kopu Tamnava-zapadno polje.

Pored lignita, kao ekonomski interesantne izdvojene su sledeće prateće mineralne sirovine:

- kvarcni peskovi: kao sirovina za proizvodnju gas-betona, za staklarsku i livačku industriju;
- alevriti: kao sirovina za proizvodnju gas-betona;
- šljunkovi: kao prirodni građevinski materijal-agregat;
- dijatomiti: kao teromoizolacioni materijal, filtracioni materijali, punila i nosači aktivnih supstanci;
- gline, plastične: kao sirovina za proizvodnju grube (opekarske) i fine (ukrasno-upotrebne) keramike, ekspandirajuće –kao sirovine za proizvodnju ekspandiranih materijala i vatrostalne –kao sirovine za proizvodnju vatrostalnih materijala

Plan, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, na javnom uvidu će se nalaziti do 3. jula 2020. godine.

Prema najavama, plan je da blok Kolubara B bude na mreži do kraja 2024. godine.

Kolubaru B, čija je gradnja započeta još 80-ih godina prošlog veka, izgradiće kineska kompanija POWERCHINA, a preliminarni sporazum između te kompanije i Elektroprivrede Srbije potpisan je početkom marta.

Iz EPS-a je tada poručeno da će minimum 45% isporučene opreme i radova izvesti srpska privreda.

B. Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE