Izvor: eKapija | Četvrtak, 04.06.2020.| 12:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počinje rekonstrukcija platoa u Košutnjaku na kojem je ubijen knez Mihailo Obrenović

(Foto: Suzana Obradović)
Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda sutra počinje sa radom na projektu rekonstrukcije platoa na kome je bilo obeleženo mesto ubistva kneza Mihaila Obrenovića na Košutnjaku, a Grad Beograd će obezbediti novac da se rekonstrukcija izvrši, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je juče sa direktorkom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Oliverom Vučković i sekretarom za vanredne situacije Darkom Glavašom obišao na Košutnjaku mesto gde je 29. maja po starom ili 10. juna po novom kalendaru 1868. godine ubijen knez Mihailo Obrenović.

- Za to će nam biti potrebno najviše tri meseca. JKP Beograd put urediće deset mesta za parkiranje automobila i autobusa duž puta kojim se dolazi na mesto gde je knez Mihailo ubijen. U sredini platoa biće vraćena ograda koja je postavljena oko samog mesta ubistva, a koja je uklonjena. Srbijašume i Zelenilo - Beograd izvršiće parterno uređenje oko mesta na kome je knez ubijen. Biće uređena staza kojom se dolazi od puta do mesta pogibije, kao i plato ispred mesta ubistva. Tu će biti postavljeni stolovi i klupe za sedenje - rekao je Vesić, prenosi Beoinfo.

On je dodao da "ćemo se tako konačno kao narod ponašati civilizovano i pokazati da pamtimo i poštujemo kneza Mihaila, jednog od najprosvećenijih srpskih vladara".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.