Izvor: Mina | Sreda, 03.06.2020.| 17:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Do kraja godine u izgradnju hotela Kraljičina plaža biće uloženo 22 mil EUR

Budva (Foto: Marija Kambić)
Kompanija Adriatic Properties uložiće do kraja godine 22 mil EUR u izgradnju hotela Kraljičina plaža u Budvi, čiji se završetak očekuje za dve i po godine, saopšteno je u Skupštini.

Predstavnici Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Miločer, u čijem je vlasništvu parcela na kojoj se gradi hotel, saopštili su da će ulaganja Adriatic Propertisa biti transparentna, pišu Dnevne novine.

Izvršni direktor HTP Miločer, Dragan Miković, je na sednici Odbora za praćenje realizacije odluka o davanju u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula i o prihvatanju aneksa ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža, kazao je da nema razloga da se krije bilo šta u vezi sa investicijama.

- Sve ćemo transparentno prikazati, ukoliko to zakon dozvoljava. Prikazećemo svaki trošak da bi onaj ko to prati, imao potpunu informaciju - rekao je Miković i dodao da su do sada obavljeni radovi na konstrukciji hotela vredni više od 5,5 mil EUR.

On je podsetio da bi hotel trebalo da se završi najkasnije tri godine od dobijanja građevinske dozvole, odnosno od 1. novembra, kada je počela izgradnja.

Radove na hotelu Kraljičina plaža, koji će se prostirati na površini većoj od 21.000 m2, izvodi preduzeće Bemax.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, kazao je da će u novi hotel sa pet zvezdica biti uloženo 73 mil EUR.

- Investicijom je predviđena izgradnja hotela sa pet zvezdica i 126 smeštajnih jedinica, od čega 43 jednokrevetne, 44 dvokrevetne, 31 trokrevetnom, četiri četvorokrevetne i po dve petokrevetne i šestokrevetne sobe. Kada bude završen, hotel će posebno doprineti celokupnom turističkom proizvodu. To će biti jedan od prvih hotela u svetu koji će biti brendiran u posebnim programima - naveo je Davidović.

Prema izveštaju zakupca, Adriatic Propertiesa, do 1. novembra, kada je počela gradnja hotela, na pripreme, projektovanje i dizajn je potrošeno oko 4,2 mil EUR.

Miković je kazao da će tokom 42 godine trajanja zakupa hotela, budućim turističkim kompleksom upravljati Janu, jedan od menadžmenta Amanovog brenda, kao i da će novi hotel primijeniti najsavremenije ekološke standarde.

Davidović je, na sugestiju poslanice Demokratske partije socijalista (DPS), Ane Nikolić da se ne uvozi radna snaga za potrebe funkcionisanja hotela, kazao da će Kraljičina plaža raditi 12 mjeseci, te da će na godišnjem nivou prosječno imati 230 zaposlenih, odnosno oko 300 u špicu sezone.

Miković je saopštio da se zakupac saglasio da u hotelu zaposli najmanje 90% crnogorskih građana.

- Zakupac se obavezao i da će godišnje izdvajati sredstva za edukaciju potrebnog kadra u ugostiteljske svrhe, za promociju crnogorskog turizma i unapređenje lokalne infrastrukture - naveo je Miković.

Ugovor o zakupu hotela Kraljičina plaža zaključen je pre 13 godina, a na početak gradnje se čekalo zbog kašnjenja prostornog plana.

- Zakupac je obavezan da u hotelski kompleks, koji obuhvata hotele Kraljičina plaža i Sveti Stefan investira iznos ne manji od 110 mil EUR - rekao je Davidović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.