Izvor: eKapija | Sreda, 03.06.2020.| 10:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Traži se diler za prodaju beloruskih kombajna u Srbiji

Ilustracija (Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Zasedanje belorsukog dela Međuvladine belorusko-srpske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju, održano je prošle nedelje, u petak, 29. maja.

U formatu video-konferencije kojoj je predsedavao ministar antimonopolskog regulisanja i trgovine Republike Belorusije Vladimir Koltovič sa učešćem ambasadora Belorusije u Srbiji Valerija Briljova i predstavnicima nadležnih ministarstava i beloruskih preduzeća, bilo je razmotreno stanje bilateralne trgovinsko-ekonomske saradnje, problematična pitanja izvoza beloruskih proizvoda u Srbiju, kao i tok realizacije dogovora po rezultatima zvanične posete Beogradu Predsednika Republike Belorusije Aleksandara Lukašenka u decembru 2019. godine.

- Uzimajući u obzir ukidanje vanrednog stanja u Srbiji, ukidanje karantinskih mera u obe zemlje i obnavljanje redovnog vazdušnog saobraćaja, beloruski proizvođači su spremni za unapređenje poslovnih kontakata, aktivnu realizaciju zajedničkih projekata, kao i pronalaženje novih perspektivnih pravaca saradnje - navodi se na sajtu Ambasade Belorusije u Srbiji.

Biće nastavljen rad na povećanju obima izvoza u Srbiju proizvoda MAZ-a, MTZ-a, BelAZ-a, BMZ-a, Mogiljovhimvolokona i Belšine. U toku je pronalaženje novog dilera u Srbiji za preduzeća Gomseljmaš u cilju plasiranja u region beloruskih kombajna.

Istaknuto je proširenje spiska beloruskih prehrambenih proizvoda koja se izvoze u Srbiju. Pri završetku je procedura odobravanja za izvoz u Srbiju beloruskih mlečnih proizvoda i prerađevina od živine.

Perspektvini pravci su i dalje kooperacija, poljoprivreda, prehrambena industrija, građevinarstvo, farmacija, kreditno-finansijske i bankarske sfere.

U okviru planiranog za drugo polugođe 2020. godine 12. zasedanja Međuvladine belorusko-srpske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju u Beogradu planirano je da se održi velika prezentacija beloruskog industrijskog potencijala.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.