NavMenu

Mak Zara posle holandskog pravi planove i za druga inostrana tržišta - U pripremi novi proizvodi i ulazak u velike trgovačke centre

Izvor: eKapija Utorak, 02.06.2020. 16:44
Komentari
Podeli
(Foto: AS Holding)
Prošle sedmice bosanskohercegovačka kompanija Mak Zara, domaći proizvođač premijum brendova pralina i čokolada, realizovala je svoj prvi izvoz na EU tržište.

Reč je o izvozu na zahtevno holandsko tržište sa proizvodima iz kategorije suvo voće u čokoladi. Kako je za eKapiju istakao Armin Hodžić, direktor kompanije Mak Zara, dan nakon realizovanog prvog izvoza dobili su novu narudžbinu za Holandiju.

- Početkom godine smo počeli da radimo na uspostavljanju komunikacije sa nama poznatim ino kupcima, odnosno distributerima, sa kojima smo ranije imali uspešnu saradnju. Među prvim partnerima koji su izrazili želju za saradnjom je bila firma Edex Food iz Holandije. Odmah smo dobili i novu narudžbinu za Holandiju, što nas posebno raduje i nadamo se da ćemo nastaviti ovaj trend povećanja količina i prodaje prema ovom tržištu - navodi Hodžić.

Pojašnjava da je tržište Holandije vrlo zahtevno i specifično.

- Na primer, na ovom tržištu deklaracije i nutritivne tablice trebaju biti na 4 različita jezika, te ima određenih specifičnosti koje se treba zadovoljiti kako bi roba uopšte mogla ući u državu. Ovaj deo smo savladali, naredna faza je pozicioniranje na tržištu i odabir holandskih trgovaca koji će proizvod nuditi krajnjim potrošačima - dodaje Hodžić.

Takođe, ističe, u dogovorima su sa nekoliko drugih potencijalnih ino kupaca iz različitih država, ali dodaje da još ne žele da obelodane detalje dok posao ne bude realizovan.

- Saradnje sa partnerima van BiH nas "teraju" da pratimo zahteve i trendove njihovih tržišta koji su pozitivno iskustvo za kompaniju i naše tržište.

Uz dalje širenje domaćeg i inostranog poslovanja, iz ove kompanije najavljuju i nove proizvode, kao i ulazak u velike trgovačke centre.

- Prethodne dve godine radili smo na konsolidaciji poslovanja kompanije Mak Zara, što je uključivalo i definisanje asortimana sa ciljem povećanja potražnje za našim proizvodima na domaćem tržištu. U toj nameri smo poprilično bili uspešni i zadovoljni ostvarenim rezultatima u 2019. godini - ističe Hodžić i dodaje da je plan da u početnom periodu plasiraju deo kroz bolja prodajna mesta gde imaju lakši pristup za ulistavanja i lakše dogovore sa kupcima. Želja je, kaže, da se u ovom segmentu tržišta dokažu i da idu sa nastupom ka velikim trgovačkim lancima.
Armin Hodžić (Foto: AS Holding)Armin Hodžić


Uskoro "mlevena" urma u čokoladi i marelica sa kokosom u čokoladi

Hodžić pojašnjava da kategorija suvog voća na tržištu ima rast.

- U prethodnoj godini smo imali pet edukacija sa tehnolozima iz EU koji su nam bili od velike pomoći u praćenju trendova i kvaliteta. Kod Mak Zare svi proizvodi iz kategorije suvog voća su natural i handmade sa različitim dodacima korisnih orašastih plodova koji daju organizmu potrebnu energiju i utiču pozitivno na metabolizam, što krajnji potrošači prepoznaju - kaže Hodžić i navodi da od ostalih planova u toku ove godine imaju nameru da rade usklađivanje asortimana.

- Osvežićemo asortiman novim proizvodima i redizajnom određenih proizvoda. Uskoro je u ponudi "mlevena" urma u čokoladi i marelica sa kokosom u čokoladi, zatim dve vrste čokolada – mlečna i mlečna sa noisette kremom. Tu su i tekući zadaci koje kompanija konstantno prati i na kojima se aktivno radi tokom čitave godine.

On ističe da se, zahvaljujući pozitivnim rezultatima i konsolidaciji poslovanja prethodnih nekoliko meseci, Mak Zara od početka pandemije virusa korona poprilično uspešno nosila sa smanjenjem prometa.

- Nadamo se da će i naredni period biti zadovoljavajući, jer se sve počinje "vraćati na staro". Prodaja premijum i cenovno visokopozicioniranih proizvoda zavisi od oporavka celokupne ekonomije i tržišta - zaključuje Hodžić.

S. T.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.