Izvor: eKapija | Utorak, 02.06.2020.| 14:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od jeseni pametne telefonske govornice u Beogradu

(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Naučno-tehnološkom parku Beograd predstavljanju projekta "pametnih" telefonskih govornica, koji obuhvata zamenu 100 govornica u centralnim gradskim opštinama.

Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji u vezi sa digitalizacijom telefonskih govornica potpisali su kompanija Telekom Srbija i Strawberry Energy, koja je pionir u razvoju pametnih IoT uređaja i "smart city" rešenja, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Projekat obuhvata zamenu 100 govornica u centralnim gradskim opštinama, a u okviru prve faze, čija je vrednost 2,5 mil EUR, na jesen će biti zamenjeno prvih 50 govornica.

Brnabić je imala priliku da se na "prototipu" govornice upozna sa funkcionisanjem budućih pametnih govornica koje, osim telefonskih poziva, nude besplatan internet, SOS poziv, punjenje mobilnih uređaja.

Pametne govornice će na interaktivnom ekranu osetljivom na dodir pružati informacije i o gradskim servisima, mapi grada i linijama gradskog prevoza, turističkoj i kulturnoj ponudi grada.

Projekat je potpuno besplatan za građane.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.