Izvor: Beta | Utorak, 02.06.2020.| 09:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počelo podvodno snimanje mina na nemačkim brodovima potopljenim u Dunavu - Sledi raspisivanje tendera

Ilustracija (Foto: Ozgur Guvenc/shutterstock.com)
Od 220 rečnih brodova za koje se zna da ih je nemačka vojska potopila u Dunavu na kraju Drugog svetskog rata, neposredno posle rata izvađeno je njih 30 a ostalo je još 183 koje treba izvaditi, izjavio je predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević.

Kovačević je za RTS rekao da je utvrđeno da 23 broda naročito ugrožavaju životnu sredinu i bezbednost, zbog toga što imaju neeksplodiranih podvodnih mina, pa je započet proces za njihovo uklanjanje podvodnim snimanjima koja treba da pokažu gde se tačno ta eksplozivna sredstva nalaze.

Posle toga, biće raspisan tender o tome ko će vaditi te brodove sa dna Dunava.

- Utvrdili smo da 23 broda ugrožavaju bezbednost plovidbe i životnu sredinu, dolazi do velikog usporavanja saobraćaja kada je nizak vodostaj, kada se oni i vide. U prvoj fazi podvodnim snimanjima oni moraju da se tačno lociraju - kazao je Kovačević.

On je dodao da su problem podvodne mine za koje se ne zna kako će reagovati posle 70 godina od kada su potopljene.

Rekao je da će tender za uklanjanje potopljenih nemačkih brodova biti raspisan kada se utvrde sve činjenice o tome ne samo gde se brodovi nalaze, već i gde se u njima nalaze tačno eksplozivna sredstva, i koliko ih ima.

- Snimanje podvodnih mina u ovoj fazi je najopasnije i najkomplikovanije. One se lako lociraju, ali vađenje je jako teško - rekao je Kovačević i dodao da će biti preduzete sve mere bezbednosti oko utvrđivanja činjenica, posle čega će biti raspisan tender.

Kovačević je naveo da su brodovi namerno potapani tako da su tonuli jedan na drugi, usled namere nemačke vojske da na kraju Drugog svetskog rata zaustavi napredovanje Crvene armije.

Ugovor o ispitivanju mina potpisan je pre nekoliko dana, između Ministarstva i konzorcijuma srpskog/nemačko/austrijskih kompanija koje predvode Millenium Team i Mull und Partner.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.